Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Delegacija Gradske uprave Istočno Sarajevo položila vijenac na spomenik Mis Irbi (FOTO)

15 Septembar 2021
2 min.
Delegacija Gradske uprave Istočno Sarajevo položila vijenac na spomenik Mis Irbi (FOTO)

Povodom 110 godina od smrti Adeline Pauline Irbi, poznatije kao Mis Irbi, koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, delegacija Gradske uprave Istočno Sarajevo položila je danas vijenac na spomenik ovoj dobrotvorki, na sarajevskom groblju u naselju Ciglane.

Obilježavanju godišnjice smrti Mis Irbi prisustvovali su i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Adelina Paulina Irbi, koja je pomagala je hrišćane i srpske ustanike protiv turske vlasti u Hercegovini, umrla je na današnji dan, 15. septembra 1911. godine.

Mis Irbi je bila britanski putopisac, borac za prava žena i dobrotvor Srba u BiH. Putovala je Balkanom, prikupljala pomoć za ratovima zahvaćena područja, a u Sarajevu je osnovala prvu školu za djevojke.

Iako je škola bila otvorena za sve vjeroispovijesti, uglavnom su je pohađale srpske učenice, tako da se škola u izvještajima i dokumentima ubrzo počela nazivati srpska ženska škola.

Adelina Irbi u Sarajevu je posebno podržavala rad Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Adelina Irbi je iz srpskog ustanka izašla sa atributima “plemenita” i “majka sirotinje”, koji su je pratili do kraja života i sa kojima je ušla u istoriju.

Adelina Irbi ostala je u Sarajevu do kraja života i nastavila sa radom, često finansirajući škole sopstvenim novcem.

Njena smrt ožaljena je ne samo u Sarajevu i širom BiH, već i u Srbiji. Zastave su spuštene na pola koplja, a crne tkanine visile su sa mnogih prozora i balkona sarajevskih Srba.

Sahranjena je, prema sopstvenoj želji, na protestantskom groblju na Koševskom brdu. Grob je kasnije izmješten na groblje Sveti Josip u sarajevskom naselju Ciglane.

Svu svoju imovinu ostavila je Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” i Zadruzi “Srpkinja”.

Povezani članci

Dodik zapjevao “Pukni zoro” na svadbi Nemanje Majdova (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zapjevao “Pukni Zoro” na svadbi Nemanje Majdova.

Dodik i Đoković na svadbi kod Nemanje Majdova (FOTO)

Nemanja Majdov, srpski svijetski šampion u džudu, danas je stao na ludi kamen. Svadbeno veselje upriličeno je u Istočnom Sarajevu. Među zvanicama su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najbolji teniser svijeta Novak Đoković, kao i brojna druga imena iz svijeta sporta, kulture i javnog života Republike Srpske.