Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Diplomatska trka na Jahorini okupila 60 skijaša, među njima i Križaj

12 Februar 2024
2 min.
Diplomatska trka na Jahorini okupila 60 skijaša, među njima i Križaj

Na olimpijskoj ljepotici Јahorini treću godinu za redom održana je Diplomatska trka koju Olimpijski centar Јahorina organizuje u saradnji sa Ambasadom Slovenije. Trka je organizovana u okviru obilježavanja 40. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara.

Najveći broj takmičara do sada, njih 60, spustilo se stazom Poljice. Specijalni gost trke bio je učesnik Zimskih olimpijskih igara 1984. godine prosavljeni slovenački skijaš Bojan Križaj. Za njega, ističe, Јahorina je drugi dom jer je na ovoj planini 1987. godine postigao svoj najveći uspjeh osvojivši Kristalni globus u slalomu, a poslije rata je ulagao u infrastrukturu na Јahorini.

– Podržavam taj olimpijski duh, jer mislim da je to prava poruka svim mladima. U sportu govorimo jedan jezik, razumijemo jedan jezik i ja mislim da je sport onaj kojim se osigurava zdrav način života, mišljenja i međusobnih odnosa – istakao je Križaj.

Poruke olimpizma su prave poruke za dobar i brži put prema Evropskoj uniji, a Slovenija najjače podržava ulazak BiH u Evropsku uniju, a sa institucijama u Briselu je postavila 2030. godinu kada bi BiH trebala biti spremna za punopravno članstvo u EU.

Olimpijski centar Јahorina jedini je skijaški centar u ovom dijelu Evrope koji zahvaljujući modernizaciji i investicijama u infrastrukturu radi.

– Pored svih tih investicija na kraju uvijek naglasim da su ljudi ovdje najbolji domaćini, da se ovdje svi dobro osjećaju upravo zbog toga. Јahorina ima taj olimpijski duh koji je krasi i koji treba održavati i dalje – rekao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Јahorina.

Nakon uspješno završene trke, svi učesnici ovog sportskog događaja pridružili su se ceremoniji dodjele nagrada koja je, uz žurku i tradicionalni zajednički ručak, održana u Olimpijskom baru, na vrhu staze Poljice.

RTRS

Povezani članci

Crkva Uspenja presvete Bogorodica Palama svjedok istorije i preteča razvoja Pala

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama podignuta je 1909. godine, a projektant crkve bio je mladi slikar Lazar Drljača, čiji je ovo jedini izvedeni arhitektonski projekat. Inicijativa i najveća zasluga za izgradnju crkve pripada prvom paljanskom svešteniku Đorđu Grabežu i tadašnjem crkvenoškolskom odboru. Sveštenik Đorđe bio je otac Trifka Grabeža, člana Mlade Bosne i jednog […]

Radić: Nezabilježeno da načelnik opštine Sokolac bojkotuje rad Skupštine (VIDEO)

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je da je do sada nezabilježeno u ovoj lokalnoj zajednici da načelnik opštine bojkotuje rad Skupštine opštine, te ocijenio da je načelnik ovim “pokazao neozbiljno ponašanje prema građanima”. “Građani su ga birali da štiti njihove interese, da troši transparentno sredstva koja su na raspolaganju […]