Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Djeca sa Kosova doputovala u Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo

22 Jun 2024
2 min.
Djeca sa Kosova doputovala u Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo

Djecu sa Kosova i Metohije večeras su u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu dočekali njihovi vršnjaci i domaćini.

U Istočnu Ilidžu stiglo je 36 djece u pratnji četiri nastavnika iz mjesta Šilovo i Vitina. Na šetalištu “Dr Miodrag Lazić” dočekali su ih učenici osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš”, “Aleksa Šantić” i “Jovan Dučić”.

Djeca su doputovala u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, boraviće u Istočnoj Ilidži do subote, 29. juna.

Stručni saradnik za protokolarne aktivnosti opštine Istočna Ilidža Nevena Regoje Kulašinac rekla je da je opštinsko rukovodstvo podržalo ovaj projekat i učiniće sve da, zajedno sa porodicama, učine boravak djece što prijatnijim i ljepšim.

Marko Milosavljević, nastavnik istorije u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Šilovu i jedan od vođa puta, rekao je da su u Istočnoj Ilidži, gdje boravi drugi put, lijepo dočekani.

Govoreći o životu na Kosovu i Metohiji, Milosavljević je istakao da “albanske strukture političara konstantno vrše teror nad Srbima” i da je ukidanje dinara dodatno otežalo život Srba koji moraju da idu u centralnu Srbiju da podižu novac.

Prema njegovim riječima, bezbjednosna situacija je trenutno mirna i stabilna, javljaju se sitne čarke, ali život ide.

“Najbolje je biti i ostati na svom ognjištu”, rekao je Milosavljević.

Nemanja Todorović iz Gnjilana u Istočnoj Ilidži je po prvi put, a njega je ugostio Danilo Janjić koji je naveo da će se potruditi da se Nemanja lijepo provede kod njih i da ponese samo lijepe uspomene.

Doček djeca sa Kosova i Metohije večeras je upriličen i u opštini Istočno Novo Sarajevo kod Osnovne škole “Sveti Sava”, gdje je 30 porodica učenika ove škole ugostilo 45 djece sa Kosova.

Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” realizuje Odbor za Kosovo i Metohiju iz Banjaluke, u saradnji sa osnovnim školama i lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Oko 650 srpske djece sa prosvjetnim radnicima i mladima sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije doputovalo je danas u Republiku Srpsku.

SRNA

Povezani članci

Šešlija: Uz četiri nove specijalizacije, u Bolnici “Srbija” u proteklih pet godina 43 nova doktora

U skladu sa planom i programom za ovu godinu Bolnica Srbija u Istočnom Sarajevu raspisuje konkurs za četiri specijalizacije. Tokom proteklih pet godina kroz 39 specijalizacija ova ustanova kontinuirano radi na usvaršavanju svog doktorskog kadra što garnatuje opstanak i efikasno funkicionisanje bolnice. Doktorica Olivera Drašković je svojevremeno bila student generacije na fakultetu u Foči , […]

Pale: Voda nakon padavina lošijeg kvaliteta, ali se redovno kontroliše (VIDEO)

Voda u Palama lošeg je kvaliteta, žale se građani. Na adresu Skupštine opštine i Područnog odjeljenja Republičkog inspektorata u Palama, stigao je veći broj pritužbi, čiji su potpisnici, nezadovoljni građani. Iz Vodovoda odgovaraju da je voda lošeg kvaliteta nakon padavina i podsjećaju da je to višegodišnji problem. Ispravnost vode, tvrde, redovno kontrolišu. “Hej, samo da […]