Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Đukanović bez prilike da se obrati u Skupštini: Ni rasprave ni skraćenja mandata

30 Septembar 2022
2 min.
Đukanović bez prilike da se obrati u Skupštini: Ni rasprave ni skraćenja mandata

Skupština Crne Gore nije usvojila dnevni red tako da se ni u petak nije raspravljalo o Prijedlogu Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, o skraćenju mandata parlamentu.

Uzalud se poslije dva dana neizvjesnosti Đukanović pojavio u Skupštini. Sjednica na kojoj je trebalo, na njegov zahtjev, da se raspravlja o skraćenju mandata ovog saziva, trajala je tako kratko, da on nije ni dobio priliku da iznese svoje argumente.

Naime, za usvajanje dnevnog reda, na kojem je ovo bila jedina tačka, glasalo je 39 poslanika, protiv je bio 41, nije bilo uzdržanih. Time je okupljanje poslanika automatski završeno.

Ovim, prijedlog Đukanovića nije dobio većinu, te stoga neće biti ni skraćenja mandata Skupštine.

Rasprave o ovoj inicijativi bile su zakazane i u srijedu i u četvrtak, ali se Đukanović nije pojavio ni na jednoj od te dvije raspave.

Đukanović je ranije u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da nisu stečeni uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri Miodragu Lekiću, lideru Demosa.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije je rješenje u datoj političkoj situaciji, i u najboljem interesu je svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

RTCG

Povezani članci

Dva radnika stradala u Silosu

Dva radnika, od kojih je jedan imao 31, a drugi 23 godine, poginula su u silosu preduzeća “MTI” u Kraljevu, kada se na njih obrušila veća količina piljevine, rečeno je u Policijskoj upravi u Kraljevu. Na mjesto nesreće, koja se dogodila sinoć oko 23.00 časova, izašli su policija, vatrogasci i Hitna pomoć, a okolnosti nesreće […]

Vulin preuzeo dužnost direktora BIA

Aleksandar Vulin preuzeo je dužnost direktora Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ od Bratislava Gašića. Svečana primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Agencije u Beogradu, saopštila je BIA. Vulin je sa čela MUP-a stupio na dužnost prvog čovjeka BIA, dok je Gašić aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije.