Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Đukanović odbio novog mandatara

20 Septembar 2022
2 min.
Đukanović odbio novog mandatara

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio je prijedlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, a nije prihvatio prijedlog da se mandat za sastav vlade povjeri Miodragu Lekiću.

Đukanović smatra da je to najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se, kako dodaje, time otvara mogućnost organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

“Prijedlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić, nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi”, rekao je Đukanović.

Đukanović je u obrazloženju naveo da je, saglasno Ustavu, 15. i 16. septembra, obavio konsultacije o mandataru za sastav vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore.

On je podsjetio da je razgovarao sa predstavnicima Demokratske partije socijalista /DPS/, Socijaldemokratske partije /SDP/, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca /DUA/, Demokratske partije i Liberalne partije.

Pozivu se, kako je naveo, nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta /DF/, Demokratske Crne Gore /DEM/, Socijalističke narodne partije /SNP/ i Građanskog pokreta URA.

Povezani članci

Đurovićeva vratila prijedlog za razrješenje Đukanovića

Predsjednik Skupštine Crne Gore Danijela Đurović vratila je prijedlog 41 poslanika za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i za njegovo razrješenje, sa obrazloženjem da ta dva postupka moraju biti odvojena. Đurovićeva je navela da je Ustavom Crne Gore i Poslovnikom Skupštine procedura jasno precizirana i da je […]

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ova država ne uvodi sankcije Rusiji, jer se bori za svoju politiku gdje god može, a ta politika definisana je zaključkom Savjeta za nacionalnu bezbjednost. “Nova dešavanja na geopolitičkoj sceni imaće teške posledice po Srbiju koja će biti pod velikim političkim pritiskom. Potrebno je da se rukovodstvo […]