Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Đukanović raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 11. jul

17 Mart 2023
2 min.
Đukanović raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 11. jul

 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je danas da je raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 11. jun.


“Stekli su se uslovi da saglasno Ustavu, donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare u Podgorici.

On je rekao i da se istrajno držao Ustava, a da se lideri koji su tvrdili da imaju potrebnu većinu nisu odazvali pozivu za konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata.

“Umjesto toga, promjenjiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku”, rekao je Đukanović.

On smatra da je najbolje rješenje skraćenje mandata i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta Vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi”, rekao je Đukanović.

Đukanović je sinoć donio Ukaz o raspuštanju Skupštine.

Mandataru Miodragu Lekiću sinoć je istekao rok za formiranje 44. vlade. On je u nedjelju, 12. marta, obavijestio lidere parlamentarne većine da nema potrebnu većinu za sastav nove vlade, jer mu nedostaju tri glasa poslanika Grđanskog pokreta URA.

Lekiću je mandat dodijeljen nakon što je parlament usvojio izmjene Zakona o predsjedniku.

SRNA

Povezani članci

Preminuo mladi fudbaler (20) iz Čačka

Poslije duge borbe sa teškom bolešću preminuo je Stefan Lazić (20), mladi fudbaler Borca iz Čačka. Ovom momku je 2016. godine dijagnostifikovan maligni mezenhimalni tumor na potkoljenici. Situacija se dodatno iskomplikovala nakon preloma potkoljenice na treningu FK Crvena zvezda gdje je 2017. godine bio na probi.

Osmogodišnja djevojčica koju je otac držao kao roba ima desetak kilograma: Ljekari bdiju nad njom

Osmogodišnja djevojčica, koju je otac držao u kadi najmanje tri godine i dalje se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Kako se nezvanično saznaje, malena je non-stop gladna. – Izgleda kao dete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Lekari su […]