Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: BiH u totalnoj krizi – Rezolucijom srušena njena unutrašnja i spoljna politika

03 Jun 2024
3 min.
Dodik: BiH u totalnoj krizi – Rezolucijom srušena njena unutrašnja i spoljna politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je BiH u totalnoj krizi, da je urušena mogućnost dogovora, te da su bošnjački političari onim što je urađeno u UN srušili unutrašnju i spoljnu politiku BiH.


“I dok ta situacija ne bude jasna sa stanovišta odgovornosti i priznanja da je urušena spoljna politika, nemoguće je ići dalje”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a, nakon sastanka predsjednika stranaka partnera u vlasti na nivou BiH sa evropskim komesarom sa susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Prema njegovim riječima, Varhelji je nesumnjivo zaslužan što je BiH dobila status pregovarača, dodajući da su neki zvaničnici, poput ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija učinili sve da zaustave evropski put BiH i usložne ga.

Dodik je naveo da Evropa od BiH traži ubrzanje stvari, poput zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i zakona o sudovoma, koje su već poznate, ali koje ne idu.

On je dodao da se mogu čuti poruke da BiH ide dalje, ali je naglasio da se ne mogu prevazići rušenja spoljne politike.

“Sa bošnjačke strane najviše viču kako je ugrožen suverenitet, ugroženo ovo ili ono, a oni su sve učinili da to ugroze kroz ponašanje u UN i ne žele da daju odgovor”, naveo je Dodik.

Dodik smatra da je fina namjera Varheljija da relaksira proces u BiH, ali i da se na sastanku vidjelo da od toga nema ništa.

“U BiH imate krnji Ustavni sud koji donosi šta on hoće, imate lažnog visokog predstavnika koji opet mijenja zakone, a Evropa uvijek stalno iznova pominje neku priču o vladavini prava, o vladavini ovog ili onoga, što je obična i gnusna laž, jer to zaista nije tako”, rekao je Dodik novinarima.

Govoreći o Planu rasta EU za Balkan, Dodik smatra da se kroz ovaj paket BiH želi uvući u još veće probleme, tražeći da se ukine priča o vetu u BiH.

“Pa stav, da vi ne morate to provesti, ali eto, neka samo stoji tu, pa ćemo vidjeti šta ćemo sa tim kasnije… Pa, niko nije ovdje blesav i naivan”, naglasio je Dodik i dodao da su visoko podignuti zahtjevi od EU prema BiH doveli do totalnog debakla.

Prema njegovim riječima, BiH će teško ići dalje jer ne rade Ustavni sud, Dom naroda, nije usvojen budžet, dok se u domaći dogovor miješa ambasador SAD u BiH koji govori šta se može, a šta ne.

“Onda taj lažni visoki predstavnik donosi Krivično zakon, interveniše nekoliko puta u Izborni zakon i onda nama kažu: ‘Hajde, šta sad, pa idemo dalje'”, istakao je Dodik.

On je dodao da BiH trenutno nije mjesto gdje Republika Srpska može da ostvaruje svoja dejtonska i ustavna prava i načela.

Dodik je ukazao i da su priče o pregovaračkom okviru iznuđene.

“Stalno govore isto. Oni ne mogu da razumiju da nije sve o tim njihovim parama koje oni navodno žele da daju, a onda vas uslove do te mjere da sebe ponizite do mjere besmisla”, kazao je predsjednik Srpske i dodao da nije optimista i da je BiH samo farsa, u šta se danas mogao uvjeriti i Varhelji. /

SRNA

Povezani članci

Krenula višegradska regata

Više od 400 učesnika Višegradske regate krenulo je danas niz rijeku Drinu, od mosta Mehmed paše Sokolovića do Starog Broda. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić rekao je cilj regate promocija rijeke Drine, njenog kanjona i prirodnih ljepota Višegrada. On je naveo da će učesnici regate ploviti do spomen-kompleksa u Starom Brodu, gdje […]

Dodik: Za Srbe mir jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti (VIDEO)

Za nas Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač. – Hvala vam što na ovaj način ne dozvoljavamo da se zaboravi, jer drugi žele da to tako bude, Da nestane sjećanje na stradale […]