Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dodik: Donacija Bolnici “Srbija” dokaz prijateljstva

10 Jun 2021
3 min.
Dodik: Donacija Bolnici “Srbija” dokaz prijateljstva

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je kineska donacija cito- komore Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu dokaz prijateljstva.


“Ovaj poklon Bolnici `Srbija` je dokaz prijateljstva koji se gradi svakodnevno na svim pitanjima od međusobnog interesa, saradnje i podrške koja je neophodna”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Zahvalivši se na donaciji opreme koja će pomoći u liječenju onkoloških pacijenata, Dodik je rekao da se ovim rješava jedno od veoma važnih pitanja.

Dodik je rekao da je vrijednost ove donacije oko 25.000 KM, ali da je u stvarnosti još veća, jer se postojeća oprema često kvarila i predstavljala je veću opasnost nego što je imala koristi.

“U Republici Srpskoj u svim bolnicama postoje slični aparati, ali ovo je jedan od najsavremenijih i pored Banjaluke, sada ova bolnica ima najsavremeniju komoru ovoga tipa”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Bolnica “Srbija” izgrađena sredstvima Vlade Republike Srpske i određenom donacijom Vlade Srbije.

“Uložili smo sredstva u izgradnju i opremanje objekta, ali očigledno je da je potrebno inovirati nove aparate i tehnologiju koja treba da bude vrh dostignuća”, poručio je Dodik.

On je ukazao da Kina pruža značajnu podršku Republici Srpsku i u borbi protiv pandemije virusa korona, te da je, osim dijela donacije vakcina koja je upućena BiH, obezbjeđen ugovor za 240.000 vakcina od čega je do sada isporučeno 80.000.

Dodik je najavio da će Republika Srpska do kraja mjeseca dobiti još 80.000 vakcina “sinofarm” protiv virusa korona.

“Mislim da će time biti zadovoljena potražnja i obezbjeđena stabilna situacija u vezi sa vakcinacijom”, rekao je Dodik.

Osim ovoga, kaže Dodik, Republika Srpska sa Kinom ima niz projekata u putnoj infrastrukturi.

“Prije nekoliko dana u Banjaluci sam razgovarao sa predstavicima kineske kompanije `Čan Bo`. Autoput Banjaluka – Prijedor imaće svoju dinamiku i vjerujemo da će radovi krenuti u septembru ili oktobru, a pregovaramo i oko nekih drugih pravaca kao što su Modriča-Bijeljina kako bismo kompletirali putnu trasu Banjaluka-Bijeljina i dalje prema Beogradu”, rekao je Dodik.

Govoreći o energetici, Dodik je rekao da je jedna kineska kompanije uključena u izgradnju hidroelektrana na Bistrici, da je obustavljena dinamika zbog pandemije i da je dio tog aranžmana otvaranje proizvodnog pogona u Foči za tu elektranu.

“Dogovaramo i izgradnju `Dabra` na području Nevesinja i Trebinja, a u Doboju gradimo novu bolnicu sa kompanijom `Sinofarm` i taj projekat nam omogućava da daleko brže sa Kinom sarađujemo u procesu nabavke vakcina”, istakao je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Potpisan memorandum o saradnji Grada i Pravnog fakulteta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković potpisali su danas memorandum o razumijevanju i saradnji kojim su predviđene obrazovne, stručne i istraživačke aktivnosti, kao i zajednički doprinos razvoju grada. Memorandumom je predviđeno organizovanje studentske prakse za studente ovog fakulteta u Gradskoj upravi i drugim institucijama Grada, te […]

U petak obilježavanje 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju

U Kulturnom centru Pale u petak, 25. juna, biće obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju, najavljeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U proteklih 10 godina Katedra za sinologiju je ostvarila izvanredne rezultate u nastavnom i naučnom procesu i međunarodnoj saradnji, a više od 140 studenata pomoću stipendija Kine otišlo […]