Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik poručio Bećiroviću: Ne miješaj nam se u kuću, slavlja i okupljanja

10 Jun 2024
2 min.
Dodik poručio Bećiroviću: Ne miješaj nam se u kuću, slavlja i okupljanja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović nikako da se pomiri sa činjenicom da on može da govori samo u ime Bošnjaka i da svaka njegova izjava, poput ove o Svesrpskom saboru, predstavlja samo njegov lični stav za domaću upotrebu, na nekih 20 odsto teritorije.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Bećirovića da Deklaracija, koja je usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogradu, “ugrožava međunarodno pravo” i, kako kaže, oživljava projekat velike Srbije, predsjednik Dodik je odgovorio da Denis Bećirović kao Bošnjak musliman nema nikakve veze sa Svesrpskim saborom, niti Sabor ima veze sa narodom koji on predstavlja u Predsjedništvu BiH.

“Za međunarodni politički saobraćaj, za obraćanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, on bi trebalo najprije da pribavi stav Predsjedništva BiH, pa onda da govori u ime BiH”, konstatovao je Dodik.

Osvrnuvši se na Bećirovićevu izjavu da “nijednom predsjedniku ne bi palo na pamet da organizuje ‘svefrancuski sabor'” i da, kako kaže, Vučić radi u korist Rusije, predsjednik Srpske je ukazao da je plašenje svijeta Rusijom i Rusima postala mantra muslimanskih političara, koji misle da takvom retorikom kupe koju simpatiju Zapada.

“Priče o velikosrpskim projektima dio su retorike 90-ih godina prošlog vijeka i na toj šupljoj priči muslimani su i tokom građanskog rata u BiH sebe predstavljali kao žrtve tog projekta”, ukazao je Dodik.

On je naglasio da iz Bećirovićeve reakcije vidi potrebu da se pod kontrolu stavi sve – Republika Srpska, Srbi, odnosi Srba i Srba.

“Neće moći. Može da se baškari na onih 20-tak odsto i tu mu se nećemo miješati. Poručujem mu da nam se više ne miješa u kuću, niti da nam prebrojava ukućane i rođake. Da nam se ne miješa u slavlja i okupljanja”, poručio je Dodik.

Što se tiče Dejtonskog sporazuma, istakao je predsjednik Srpske, postalo je smarajuće braniti ga od onih kojima su puna usta Ustava, a krše ga na dnevnom nivou.

SRNA

Povezani članci

Zakonom o referendumom i Izbornim zakonom Srpske nisu povrijeđeni vitalni interesi Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda. U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, Vijeće je utvrdilo da su odredbe o multietničkom sastavu organa za sprovođenje […]

Srpska bogatija za 19 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 19 beba, 10 dječaka i i devet djevojčica, rečeno je Srni u porodilištima. Jedanaest beba rođeno je u Banjaluci, tri u Doboju, dvije u Trebinju, te po jedna u Bijeljini, Zvorniku i Gradišci. U Banjaluci je rođeno šest djevojčica i pet dječaka, u Doboju tri dječaka, […]