Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: Poziv našim prijateljima da ne upadnu u zamku spekulativnog procesa

12 April 2024
2 min.
Dodik: Poziv našim prijateljima da ne upadnu u zamku spekulativnog procesa

Predsjednik Republike Srpske Milord Dodik izjavio je da je priprema rezolucije o Srebrenici u UN spekulativni proces sponzorisan od NJemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga.


Dodik je rekao da cjelokupna priprema rezolucije već negativno utiče na stanje u BiH i da sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli.

“Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje NJemačke, mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca, da operu svoje bombardovanje”, rekao je Dodik u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT.

On smatra da će to samo dodatno poljuljati odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanje.

“Pozivam sve naše prijatelje pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog spekulativnog procesa, koji je sponzorisan od strane i zapadnih zemalja. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke”, istakao je Dodik.

On je naveo da je nemoguće živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaja, kao što je ovaj u Srebrenici.

“Mi smo se u BiH, podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju po pitanju samostalnosti Srpske koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju”, rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH svih 30 godina postojanja eksperiment međunarodnog faktora, te da nikada nije bila željena zemlja naroda koji žive na tom prostoru.

“Mi Srbi smo nezadovoljni činjenicom da potpisom sporazuma na kraju rata pokušavaju da nam oduzmu prava stečena tim potpisom. Nisam siguran da postoji potencijal za sukobom, sve ove stvari treba rješavati političkim putem. Jedino rješenje je da se napravi ono što je realno moguće – Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive zajedno i to je ono što je jedino tačno”, istakao je Dodik.

SRNA

Povezani članci

Nobilo: Uzunovićeva priznala da je dokumente o Šmitovom imunitetu dobila van sudskog procesa

Advokat Ante Nobilo izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je zabrinut i šokiran priznanjem sudije Sene Uzunović da je van sudskog procesa dobila dokumente u vezi sa imunitetom Kristijana Šmita i upotrijebila ga u svom formalnom sudskom rješenju, naglašavajući da je to teška povreda prava na odbranu u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada […]

Cvijanović: Sudski proces razotkriva manipulacije međunarodnog faktora

Srpski član Predsjdništva BiH Željka Cvijanović rekla je nakon današnjeg ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika” Milošu Lukiću pred Sudom BiH da taj sudski proces služi da bi se razotkrile razne petljancije i manipulacije međunarodnog faktora u BiH. Cvijanovićeva je rekla da sudski proces za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita […]