Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik: Rusija spremna da isporučuje energente

22 Septembar 2022
2 min.
Dodik: Rusija spremna da isporučuje energente

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Rusija spremna da isporučuje energente Evropi uz plaćanje ekonomske cijene.


Dodik je naveo da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o isporuci gasa i nafte i o problemima snabdijevanja.

“Sankcije Rusiji su doprinijele stavu ove zemlje o snabdijevanju energentima. To je stav globalnih igrača, a ja sam pokušao da razumijem kako će se sve kretati”, rekao je Dodik novinarima u Petrinji.

On je naveo da u Moskvi nema nestašica i da se ne bi moglo zaključiti da postoje neke vrste ugožavanja standarda.

Dodik je ponovio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je veoma uključena u njegovo sprovođenje.

“Dejtonski mirovni sporazum su u znatnom obimu devastirale zemlje Zapada. Otišlo se od onoga što je slovo Sporazuma u nešto što je imaginacija koja je zarobila BiH i zato ne može da se kreće dalje. BiH se mora vratiti na slovo Dejtona i da tri konstitutivna naroda u skladu sa tim ostvaruju prava”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je Putin informisan o svim detaljima, a interesovao se i za izbornu reformu u BiH.

“Putin smatra da narodima u BiH treba obezbijediti pravo konstitutivnosti, za šta se Rusija zalaže. Sada imamo one koji se zalažu za poštivanje Ustava BiH i one koji su protiv. Rusi žele da zaštite Ustav BiH, što Republici Srpskoj odgovara i tako će se ponašati”, rekao je Dodik.

On je ponovio da će za Republiku Srpsku cijena gasa biti 460 dolara za 1.000 metara kubnih.

“Rusija ima pravo na svoju politiku, a mi bismo željeli da rat u Ukrajini bude što prije završen. Oni koji su prekoračili ratno pravo, neka odgovaraju. Ovo je globalno odmjeravanje snaga Zapada i Rusije i Ukrajina je kolateralna šteta, a ogromne količine naoružanja koje stižu sa Zapada govore o tome da rat još neće biti završen”, rekao je Dodik i ponovio da male zemlje ne treba da se miješaju.

SRNA

Povezani članci

Obilježeno 125 godina hrama Svetog Save na Vrelu Bosne

Svečanom akademijom i promocijom monografije o Hramu Svetog Save u Blažuju, autora protojereja stavrofora Ranka Bilinca, u Blažuju je obilježeno 125 godina ove bogomolje. Bilinac je istakao da je monografija izašla iz štampe na jubilej 125 godina od osveštanja Hrama Svetog Save u Blažuju. “Na ovaj korak sam se odlučio jer se ovdje, kao i […]

U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim

 U sarajevskom naselju Buća Potok prije nešto više od sat odigrala se prava drama kada je jedna osoba zapalila drugu.  Kako je potvrđeno iz MUP-a jedna osoba pri tome je dobila teške tjelesne povrede opasne po život, a počinioc se udaljio s mjesta zločina i za njim se još uvijek traga. “O svemu je obavješten […]