Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Dodik: Srbija mora očuvati teritorijalni integritet

24 Novembar 2022
3 min.
Dodik: Srbija mora očuvati teritorijalni integritet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Sarajevo priznalo samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu da je Srpska samo minut neoprezna u vezi sa tim pitanjem i poručio da se to neće desiti jer će se Srpska i dalje zalagati da Srbija očuva svoj teritorijalni integritet.


Dodik je rekao da Srbija principijelno podržava teritorijalni integritet BiH i da to ne smeta nikome u BiH, ali da u Sarajevu vidi one koji kažu ili žele da podrže samoproglašeno Kosovo.

“Da Srpska bude samo minut neoprezna u tom pogedu, Sarajevo bi priznalo Kosovo kao nezavisnu državu. A gdje je princip, o čemu pričamo? A zašto bi onda Srbija podržavala teritorijalni integritet BiH ako govorimo principijelno? To je pitanje koje postavljam”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je podsjetio da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo zato što Republika Srpska nije dala saglasnost na to, niti će, i zato što smatra da je međunarodni faktor na Balkanu smišljeno podijelo srpski narod i napravio mu više problema u procesu raspada bivše Jugoslavije, te ostavio Srbe u BiH koju ne žele.

“Tako radi /međunarodni faktor/ i sa Srbima na Kosovu, čineći da dezintegriše teritorijalni integritet Srbije, za šta se zalaže na nekim drugim mjestima, gdje ne oklijevaju da to brane, pa čak i podržavaju isporukama naoružanja”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su se svi na Zapadu udružili da svoje ranije pogrešne odluke o podršci samoproglašenom Kosovu dovedu do apsurda zato što ne žele da kažu da su ranije donijeli pogrešnu odluku podrškom očuvanju BiH.

Dodik je rekao da će Republika Srpska u narednom periodu dati svoj odgovor o tome da li BiH treba da prizna lične karte samoproglašenog Kosova i naveo da će se o tome prvenstveno konsultovati sa Srbijom.

On je naveo da je tako nešto o ličnim kartama nedavno parafirano u okviru Berlinskog procesa, ali i da se u Sarajevu ignoriše to što Republika Srpska uporno podržava “Otvoreni Balkan”, koji isto to predviđa.

“U Sarajevu to nisu htjeli, a onda su potrčali da kroz Berlinski proces nešto urade”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku će naredni period biti vrijeme odluka u kojem će dati odgovor na to pitanje.

“Vidjećemo, ako ne bude blokada u Sarajevu po svim projektima /važnim za Republiku Srpsku/, konsultovaćemo se prvenstveno sa Srbijom i o tome odlučivati. Stvar nije jednostavna, nego povezana”, rekao je Dodik.

On je još jednom izrazio podršku Srbima na Kosovu i Metohiji i naglasio da Zapad nikada ništa nije ponudio Srbima, već su to uvijek bili zahtjevi da se nešto odluči na štetu Srbije i Republike Srpske, a toga će biti i u budućnosti.

Dodik je podsjetio da su Srbi istjerani iz Hrvatske, da je u Federaciji BiH položaj Srba jadan, da su u Crnoj Gori sva prava Srba skrnavljena od vlasti Mila Đukanovića, ali da se od Zapada nije moglo čuti da neće da ponize Srbe skroz.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je pitanje Kosova, koje je bilo gotovo izgubljeno prije 10 godina, danas jedna od najvažnijih tema, te da on, kao Srbin koji je vaspitan na vrijednostima srpskog naroda, pri čemu je nezaobilazno Kosovo kao kolijevka srpskog naroda, ima pravo da kao čovjek i funkcioner stane iza opravdanih zahtjeva Srba na Kosovu i Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet.

SRNA

Povezani članci

Dva radnika stradala u Silosu

Dva radnika, od kojih je jedan imao 31, a drugi 23 godine, poginula su u silosu preduzeća “MTI” u Kraljevu, kada se na njih obrušila veća količina piljevine, rečeno je u Policijskoj upravi u Kraljevu. Na mjesto nesreće, koja se dogodila sinoć oko 23.00 časova, izašli su policija, vatrogasci i Hitna pomoć, a okolnosti nesreće […]

Vulin preuzeo dužnost direktora BIA

Aleksandar Vulin preuzeo je dužnost direktora Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ od Bratislava Gašića. Svečana primopredaja dužnosti obavljena je u sjedištu Agencije u Beogradu, saopštila je BIA. Vulin je sa čela MUP-a stupio na dužnost prvog čovjeka BIA, dok je Gašić aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije.