Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dr Pejović: Posljedice koje ostavljaju visoke temperature

03 Avgust 2021
2 min.
Dr Pejović: Posljedice koje ostavljaju visoke temperature

Specijalista interne medicine- kardiolog doktor Bojan Pejović objasnio je koje posljedice ostavljaju visoke dnevne temperature i izlaganje suncu.

Dr Pejović objasnio je da sunčanica nastaje nakon dužeg izlaganja glave suncu, posebno kada je potiljak izložen visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše tijelo se hladi kardiovaskularnim sistemom i znojenjem, a kako bi znojenje bilo efikasno za vrijeme velikih vrućina kroz našu kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi tijelo i tako štiti svoje najvažnije organe, a posebno mozak.

On je naglasio da su simptomi sunčanice jaka glavobolja, suva koža, stalno povećavanje tjelesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost, nesanica, povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida i nevjestica. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.

„U ovim situacijama osobu na koju posumnjamo da ima simptome sunčanice potrebno je smjestiti u hladovinu, raskomotiti je, stavljati obloge sa ledom na potiljak i glavu, sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Tjelesnu temperaturu potrebno je stalno kontrolisati i osobi davati hladne napitke, najbolje vodu“ napominje dr Pejović, navode iz Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

“Toplotni udar je sličan sunčanici, nastaje bez najave, kao rezultat prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da je održi u normalnom opsegu, iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska . U ovom slučaju simptomi na koje treba obratiti pažnju su : malaksalost, pojava grčeva, vrtoglavica, osjećaj žeđi, slabost, prestanak znojenja, jaka glavobolja, suvoća i crvenilo kože, puls je slab i jako ubrzan. U slučaju pojave ovih simptoma, potrebno je osobu smjestiti u hladnu prostoriju, tuširati je mlakom vodom, stavljati hladne obloge, pozvati hitnu pomoć i obratiti se ljekaru“ istakao je dr Pejović.

Povezani članci

Dodik zapjevao “Pukni zoro” na svadbi Nemanje Majdova (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zapjevao “Pukni Zoro” na svadbi Nemanje Majdova.

Dodik i Đoković na svadbi kod Nemanje Majdova (FOTO)

Nemanja Majdov, srpski svijetski šampion u džudu, danas je stao na ludi kamen. Svadbeno veselje upriličeno je u Istočnom Sarajevu. Među zvanicama su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najbolji teniser svijeta Novak Đoković, kao i brojna druga imena iz svijeta sporta, kulture i javnog života Republike Srpske.