Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dr Pejović: Posljedice koje ostavljaju visoke temperature

03 Avgust 2021
2 min.
Dr Pejović: Posljedice koje ostavljaju visoke temperature

Specijalista interne medicine- kardiolog doktor Bojan Pejović objasnio je koje posljedice ostavljaju visoke dnevne temperature i izlaganje suncu.

Dr Pejović objasnio je da sunčanica nastaje nakon dužeg izlaganja glave suncu, posebno kada je potiljak izložen visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote. Naše tijelo se hladi kardiovaskularnim sistemom i znojenjem, a kako bi znojenje bilo efikasno za vrijeme velikih vrućina kroz našu kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi tijelo i tako štiti svoje najvažnije organe, a posebno mozak.

On je naglasio da su simptomi sunčanice jaka glavobolja, suva koža, stalno povećavanje tjelesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost, nesanica, povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida i nevjestica. Puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.

„U ovim situacijama osobu na koju posumnjamo da ima simptome sunčanice potrebno je smjestiti u hladovinu, raskomotiti je, stavljati obloge sa ledom na potiljak i glavu, sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Tjelesnu temperaturu potrebno je stalno kontrolisati i osobi davati hladne napitke, najbolje vodu“ napominje dr Pejović, navode iz Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

“Toplotni udar je sličan sunčanici, nastaje bez najave, kao rezultat prekomjernog povećanja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da je održi u normalnom opsegu, iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska . U ovom slučaju simptomi na koje treba obratiti pažnju su : malaksalost, pojava grčeva, vrtoglavica, osjećaj žeđi, slabost, prestanak znojenja, jaka glavobolja, suvoća i crvenilo kože, puls je slab i jako ubrzan. U slučaju pojave ovih simptoma, potrebno je osobu smjestiti u hladnu prostoriju, tuširati je mlakom vodom, stavljati hladne obloge, pozvati hitnu pomoć i obratiti se ljekaru“ istakao je dr Pejović.

Povezani članci

Pale: Sutra potpisibanje dva ugovora o projektima na Jahorini

 Načelnik opštine Pale Boško Jugović i izvođač radova “Eko Euro tim” iz Banjaluke potpisaće sutra dva ugovora za izvođenje radova na dva projekta koji se tiču izgradnje glavnog kanalizacionog kolektora i primarne kanalizacione mreže fekalne kanalizacije na Jahorini, čija ukupna vrijednost prelazi dva miliona KM. Ovi projekti biće finansirani sredstvima opštine Pale i kreditnim sredstvima […]

Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže

Dokumentarni film “Ilidža 22. april 1992. godine – Rašomonijada”, koji donosi priču o hrabrosti i žrtvama Srba tadašnje Srpske Ilidže koji su tog dana odbranili svoj narod i teritoriju, premijerno je večeras prikazan u Istočnom Sarajevu. Premijera filma održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića, koji je novinarima rekao da je dobro da […]