Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dr Pekić-Semiz: Preporuke trudnicama

24 Septembar 2021
3 min.
Dr Pekić-Semiz: Preporuke trudnicama

Specijalista ginekologije i akušerstva-subspecijalista perinatologije, dr Branka Pekić Semiz pomogla je da na svijet dođe oko 2.500 beba.

Kao vrhunski stručnjak u ovoj oblasti i neko ko se decenijama bavi porodiljama, ocjenjuje da je trudnoća test za zdravlje žene.Prema njenim riječima, u trudnoći je najvažniji prvi pregled, kako bi se se odredio datum porođaja.

Pri prvom pregledu, kaže, važno je upoznati se sa opštim zdravstvenim stanjem trudnice, porodičnom anamnezom, eventualnom terapijom koju koristi i načinom života.Tokom prvog pregleda mjeri se tjelesna masa i pritisak, te se uzimaju karlične mjere. Doktor tokom prvog pregleda upoznaje trudnicu i sa tim šta je prijevremeni porođaj, pobačaj, te prenesena trudnoća.

“Priprema za porođaj ne počinje u porođajnoj sali, nego pri prvom pregledu. Tada se, kaže, upoznaje sa prostorom u kom će se porađati i instrumentima koji se koriste, a sve kako odjeljenje ginekologije trudnici ne bi predstavljalo „bauk” i izvor straha”, kaže dr Pekić Semiz.

Govoreći o simptomima trudnoće, naša sagovornica navodi da ih nije uvijek lako prepoznati.

“Određeni rani simptomi poput izostanka menstruacije, pospanosti, učestalog mokrenja i nabreklosti dojki mogu biti znak da je žena trudna. Kod nekih žena dolazi do kolapsnih stanja, zbog promjena u krvnom pritisku jer se povećava volumen plazme. U početku pada pritisak, osciliraju vrijednosti šećera i može doći do toga da žena kolabira. Nekima je to prvi znak trudnoće”, napominje naša sagovornica.

U slučaju da dođe do patološkog povraćanja i gubitka tjelesne mase, trudnicu je potrebno primiti u bolnicu, raditi pretrage vrijednosti elektrolita, pratiti pritisak, uključiti infuziju i vitamine, navodi doktorica te dodaje da su povraćanja nekad bezazlena i prolazna, a nekad ne.Trudnoća se kontroliše u domovima zdravlja.

Kako pojašnjava dr Pekić Semiz, pri prvom pregledu doktor preporučuje koje pretrage treba uraditi. Do prvog trisemestra, ističe, žena treba da uradi papa bris, odredi krvnu grupu, kombinovani screaning od 11. do 13. nedjelje – plus šest dana, ultrazvučni pregled i labaratorijske analize.

Napominje da očekivani datum porođaja nekada i ne bude tačan “u dan”.

„Sve prije ili poslije 15 dana smatra se fiziološkim. Datum porođaja ne može tačno da se odredi ako se ne vidi embrionalni odjek, koji se nalazi u gestacionom mješku, a koji nastaje u materici. Može se desiti da žena ima izostanak menstruacije, a da se ne vidi odjek ploda. To ne znači da trudnoća nije u redu, nego da je kasnije došlo do začeća”, pojašnjava naša sagovornica.

„Svaka žena ginekologa treba da smatra prijateljem, jer svaki ginekolog želi sve najbolje pacijentu, kao i da upotrijebi sve svoje stručne, moralne, ljudske i emotivne resurse kako bi došlo do najboljeg ishoda i za ženu i dijete. Trudnoća je radost za i za ženu i za porodicu”, zaključuje dr Branka Pekić Semiz.

Povezani članci

Preuzimanje ski-karata od 15. do 19. novembra

Preuzimanje ski-karata za građane sa područja grada Istočno Sarajevo koji su učestvovali u konkursu “Budi dijete Jahorine” biće moguće od 15. do 19. novembra. Preuzimanje karata vršiće se od 9.00 do 16.00 časova na ski-kasi “Ogorjelica”, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. U saopštenju se navodi da ukoliko neko nije poslao fotografiju djeteta, koja je […]

Šešlija: Na liječenju trenutno 29 pacijenata

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu trenutno je 29 pacijenata oboljelih od virusa korona, od kojih je pet u kovid intenzivnoj njezi, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija. “Možemo reći da u posljednjih nekoliko dana imamo slabiji intenzitet prijema pacijenata, u odnosu na u raniji period kada je bilo do 50 […]