Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

28 Septembar 2023
2 min.
Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo.


Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat finansirala sa 430.000 dinara /oko 7.100 KM/.

On je istakao da je poruka ovog događaja okupljanje i neposredno druženje djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, a ideja potiče i iz djela poznatog srpskog pisca Stanka Rakite.

Prema Žugićevim riječima, ova manifestacija rezultat je objavljivanja njegove knjige “Književnici u đačkom kolu”, kao mini antologije književnika Sarajevsko-romanijsko-drinske regije, koja je iz štampe izašla 2009. godine.

Žugić je najavio da će uskoro sa osnovcima iz Istočnog Sarajeva uraditi i projekat posvećen folkloru i njegovom značaju za očuvanje i zaštitu tradicije srpskog naroda.

U ovoj manifestaciji učestvovali su pjesnici i književnici Jasmina Janković iz Beograda, Todor Bjelkić iz Iriga, Miladin i Selena Berić iz Banjaluke, Aćim Todorović iz Vlasenice, Rada Janjušić iz Doboja, Dragica Grbić iz Višegrada i Nedeljko Žugić iz Pala, uz prisustvo učenika iz osnovnih škola “Srbija” Pale i “Petar Petrović NJegoš”, Istočna Ilidža.

SRNA

Povezani članci

Premijerno promovisana knjige “Krst na križu 2” Ratka Dmitrovića

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske večeras je u Istočnom Sarajevu premijerno predstavljena knjiga “Krst na križu dva”, autora Ratka Dmitrovića, sa dopunjenim prilozima za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa. Dmitrović je rekao Srni da su srpsko-hrvatski odnosi sa istorijatom i slučajevima koji su gotovo u potpunosti nepoznati ili su djelimično poznati […]

Održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’

Večeras je održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’ u internet čitaonici Matične biblioteke, autora Miroslava Jankovića. U promociji učestvovali su autor Miroslav Janković, novinar i pisac Radomir Ratko Dmitrović i prof. Nenad Novaković.