Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Državljanin BiH uzeo 7.000 evra socijalne pomoći u Austriji, pa otišao na odmor

29 Septembar 2023
2 min.
Državljanin BiH uzeo 7.000 evra socijalne pomoći u Austriji, pa otišao na odmor

Državljanin Bosne i Hercegovine (31) pojavio se danas pred sudom u Gracu jer je od austrijskog Zavoda za zapošljavanje (AMS) uzeo 7.000 evra na ime pomoći, a zatim na duže vrijeme napustio Austriju.

Suđenje je počelo čuđenjem sudije Erika Nauta da optuženi ne zna ni riječ njemačkog, zbog čega je morao biti angažovan prevodilac.

Naime, sudiji nije bilo jasno kako je mogao aplicirati za pomoć AMS, ako ne zna apsolutno riječ njemačkog. On je sudiji odgovorio da je vozio kamion, te da je uglavnom sarađivao sa “svojim zemljacima”, zbog čega nije imao potrebe da nauči njemački.

Kako prenose mediji, on nije znao da primalac pomoći od AMS ne smije na duže vrijeme da napusti Austriju, piše Crna-hronika.

Sudija mu je odgovorio da je riječ o vidu pomoći koja se isplaćuje kako bi se pomoglo ljudima u situacijama kada ostanu bez posla ili da se pomognu dok ne nađu drugi, ali svakako ne za finansiranje odmora van granica Austrije.

Danas je svjedočio i radnik iz AMS koji je potvrdio da je sa optuženim kontaktirao uvijek putem telefona ili mejla te da je njegov njemački bio vrlo dobar.

– Nikada ne bih rekao da mu je potreban prevodilac – rekao je službenik i kao dokaz pokazao sve mejlove koje je razmijenio s njim, dodavši da je on bio potpuno svjestan situacije u kojoj se nalazi. Optuženi je na sve to odgovorio da je mejlove pisala njegova supruga, nakon čega je u sve ovo uvukao i nju.

– Onda nju možemo smatrati saučesnikom – rekao je tužilac Johanes Vinklhofer.

Kako prenose austrijski mediji, na sljedećem ročištu pojaviće se i njegova supruga.

Srpskainfo

Povezani članci

Uhapšen pomagač teroriste Fatona Hajrizija

Policija samoproglašenog Kosova uhapsila je osobu iz Srbice za koju se sumnja da je pomagala u bjekstvu iz zatvora albanskom teroristi Fatonu Hajriziju, koji je ubio policajca kod Loznice, prenose prištinski mediji na albanskom jeziku. Iz policije samoproglašenog osova je saopštila da je obavljen razgovor sa osumnjičenim i da mu je određeno zadržavanje do 48 […]

Vučević: Slučaj Hajrizija pokazuje da će napadi na Srbiju biti mnogostruki

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da slučaj Fatona Hajrizija, ubice srpskog policajca u Loznici, pokazuje da će napadi na Srbiju biti mnogostruki, te istakao da se mora pratiti šta se dešava na Kosovu i Metohiji i pojačati kontrola administrativne linije. Vučević je ocijenio da istraga u ovom slučaju mora da pruži odgovore na […]