Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Duško Trifunović- veliki pjesnik i filozof

14 Septembar 2021
3 min.
Duško Trifunović- veliki pjesnik i filozof

U Kulturnom centru u Palama sinoć je održan program za odrasle “Bukvalno tako” u kojem su pjesnici i književnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore govorili o stvaralaštvu srpskog pjesnika, književnika i televizijskog autora Duška Trifunovića.


Besjedu o Trifunovićevom stvaralaštvu govorio je Bogomir Mijatović, koji je i izdao knjigu “Slušaj mene, a radi po svome” sa podnaslovom “Filozof bez škole”, u kojoj se bavio likom i djelom Duška Trifunovića.

Mijatović je rekao novinarima da mu je velika čast da drugi put gostuje u Palama i predstavi svoju knjigu o Trifunoviću, svom velikom prijatelju, “najmudrijem čovjeku i filozofu koji nije koristio računar”.

“U ovoj knjizi sabrao sam njegove mudrosti iz pjesama, proznih djela. Ima tu nekih mudrosti Duškovih i pouka koje sam ja zabilježio sećajući se naših druženja na putovanjima, kod kuće”, naveo je Mijatović.

On je dodao da je ovo mali omaž Dušku Trifunoviću koji je za sebe znao da kaže da je filozof bez škole.

“Dok se održava manifestacija posvećena Trifunoviću, i postoje ljudi koji vode računa o njegovom djelu, Duško će biti sa nama”, naglasio je Mijatović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se manifestacija “Dani Duška Trifunovića” održava 15. put i da je riječ o najpjevanijem pjesniku sa ovih prostora.

On je istakao da su posjetioci imali priliku da slušaju sve o Trifunovićevoj poeziji od njegovih kolega, prijatelja, te pohvalio Kulturno-sportski centar na divnoj organizaciji manifestacije.

Književnik Vid Vicko Vukelić rekao je da su pjesme Duška Trifunovića prava poezija, a ne puki tekstovi za muzičku obradu, te da je on ostavio duboke tragove ljubavi kroz svoju poeziju.

Pjesnik Milenko Šarac iz Pljevalja rekao je da je Trifunovićeva poezija imala sudbinsko određenje, ali i da njegove divne pjesme danas imaju prizvuk podsjećanja na bivše ljubavi.

U muzičkom predahu učestvovao je Kamerni hor iz Pala, te muzičar Miloš Malović.

Trodnevna manifestacija “Dani Duška Trifunovića” biće završena danas dodjelom nagrada učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu o temi “Daljine”.

Prethodno će biti promovisana zbirka pjesma “Pobjeda u zoru” učenika petog razreda Osnovne škole “Pale” Lazara Jokića sa početkom u 15.00 časova u Kulturnom centru Pale.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

SRNA

Povezani članci

Jahorina film festival: Gran-pri filmu “Hladno je” Danila Ivanova

Stručni žiri 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma, ekologije i turizma “Jahorina film festival” Gran-pri za najbolje ostvarenje dodijelio je kratkom igranom filmu “Hladno je” reditelja Danila Ivanova iz Rusije. Film govori o dvojici policajaca koji su otišli u misiju u udaljeni dio Rusije u kojem je veoma hladno, što predstavlja ozbiljnu prepreku za […]

Preminuo glumac Nenad Nenadović

Srpski glumac Nenad Nenadović preminuo je u 57. godini, javljaju beogradski mediji. Prema navodima medija, Nenadović je prije nekoliko dana primljen u kovid bolnicu “Batajnica” zbog komplikacija izazvanih virusom korona. Nenad Nenadović rođen je 20. oktobra 1964. godine u Beogradu. Glumio je još kao dječak, kada je sa 13 godina dobio ulogu Moljca u seriji […]