Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Džordž Orvel – romani protiv totalitarizma

20 Januar 2022
2 min.
Džordž Orvel – romani protiv totalitarizma

Engleski pisac Erik Artur Bler /1903-1950/, poznat kao DŽordž Orvel, čija su antiutopijska djela vizija moguće totalitarne budućnosti svijeta i alegorična satira moderne diktature, umro je 21. januara 1950. godine.


Najpoznatija Orvelova djela su romani “1984”, “Životinjska farma”, “Burmanski dani”, eseji “U kitu”, “Kritički eseji”, “Lov na slona”, “Engleska, vaša Engleska”, kao i ratni dnevnik iz Španskog građanskog rata “Kataloniji u čast”.

Krajem 1936. godine Orvel je otišao u Španiju da izvještava o građanskom ratu koji je izbio između fašista i republikanaca.

Pridružio se komunističkoj miliciji /POUM/. Borio se na frontovima Aragon i Teruel i dobio čin potporučnika. Na frontu je teško ranjen u grkljan, što će trajno uticati na njegov glas.

Ubrzo je došao u sukob sa saborcima i morao je da pobjegne iz Španije jer su komunisti željeli da ga ubiju.

Tokom Drugog svjetskog rata Orvel je radio kao novinar. Britansko Ministarstvo rata kasnije mu je poslužilo kao model za Ministarstvo istine u romanu “1984”.

Roman “Životinjska farma” donio je Orvelu svjetsku slavu. U njemu grupa životinja iz seoskog dvorišta protjera ljudske gospodare i uspostavi sopstvenu vlast. Na kraju, inteligentne životinje, željne moći, ruše revoluciju i stvaraju oblik diktature čiji su lanci gori i bezdušniji nego ljudski.

Kako ističu književi kritičari, moralna poruka ove knjige nije bila isključivo usmjerena protiv komunista, već protiv svih država koje guše prava i slobode svojih građana.

Roman “1984” je priča o vlasti koja se održava sistemskim izvrtanjem istine i neprestanim prepravljanjem istorije radi vlastitih ciljeva.

Povezani članci

Na današnji dan preminuo Jovan Dučić

Na današnji dan, 7. april 1943. godine, preminuo je najznačajnijih pesnik srpskog modernizma i jedan od liričara zlatnog doba srpske književnosti, Jovan Dučić. Pretpostavlja se da je rođen 5. februara 1871. godine u Trebinju, u siromašnoj seljačkoj porodici. Njegov otac je poginuo u Hercegovačkom ustanku 1875. godine. Osnovnu školu je završio u Trebinju, a sa majkom se […]

Branko Ćopić – Nadahnuti pripovjedač

 Srpski pisac Branko Ćopić /1915-1984/, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svježim, sočnim i slikovitim jezikom, izvršio je samoubistvo 26. marta 1984. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao je od 1941. godine. Ćopić je počeo da […]