Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Eksperti preporučili “fajzerovu” vakcinu za djecu

27 Oktobar 2021
1 min.
Eksperti preporučili “fajzerovu” vakcinu za djecu

Ekspertski panel glasanjem je ubjedljivo podržao preporuku američkoj Federalnoj agenciji za hranu i lijekove /FDA/ da odobri upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanija “Fajzer” i “Biontek” za djecu uzrasta od pet do jedanaest godina.


Panel je ocijenio da koristi od vakcine nadmašuju rizike.

Odobrenje vakcine za ovu starosnu grupu bio bi važan regulatorni korak ka imunizaciji 28 miliona djece u SAD, od kojih se većina vratila u škole ili predškolske ustanove na redovnu nastavu.

Vakcina bi mogla da bude odobrena za ovu mladu starosnu grupu već sljedeće sedmice.

FDA nije obavezna da uvaži preporuku ekspertskog panela, ali to obično čini.

Ukoliko FDA odobri upotrebu vakcine, sljedeće sedmice će se sastati savjetodavni panel američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti radi donošenja odluke preporuci za upotrebe vakcine.

Konačnu odluku donosi direktor Centra.

SRNA

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]