Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Ekstremna hladnoća u Avganistanu, preminulo više od 150 ljudi

25 Januar 2023
1 min.
Ekstremna hladnoća u Avganistanu, preminulo više od 150 ljudi

Najmanje 157 ljudi preminulo je od posljedica izuzetno niskih temperatura u Avganistanu, naveli su tamošnji zvaničnici. Broj preminulih se udvostručio za manje od nedelju dana, piše Si-En-En, a prenosi RTS.

Avganistan je zadesila jedna od najhladnijih zima, sa temperaturama od čak minus 28 stepeni Celzijusa – daleko ispod nacionalnog prosjeka koji se kreće u rasponu od 0 i pet stepeni za ovo doba godine, prenosi Si-En-En.

Posljedice hladnoće pogoršavaju ograničena količina humanitarne pomoći koja se distribuira u zemlji, nakon zabrane talibana za radnice nevladinih organizacija.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova objavila je na Tviteru da isporučuje pomoć poput ćebadi, grijalica i obezbjeđuje skloništa za oko 565.700 ljudi, dok su potrebe mnogo veće.

Oko 70.000 grla stoke se takođe smrzlo širom zemlje, rekao je za Si-En-En portparol talibanskog Ministarstva za upravljanje katastrofama Šafiulah Rahimi.

Procjenjuje se da je za 28,3 miliona ljudi, oko dvije trećine stanovništva Avganistana, potrebno obezbijediti hitnu humanitarnu pomoć, upozorava se u izvještaju UNOCHA.

Najmanje šest velikih stranih humanitarnih organizacija obustavilo je svoje operacije u Avganistanu od decembra, kada su talibani naredili da žene koje rade za njih prestanu da dolaze na posao, ili rizikuju da im se oduzmu dozvole.

RTS

Povezani članci

Rusija zatražila sjednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti. Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog […]

Svijet može da odahne: Pronađena radioaktivna kapsula (VIDEO)

Australijske vlasti pronašle su danas radioaktivnu kapsulu čiji je nestanak u Zapadnoj Australiji izazvao masovnu potragu, naveo je državni ministar za vanredne situacije, prenosi Reuters. Za sada nije poznato gdje je tačno pronađena mini-kapsula koja se izgubila tokom transporta na razdaljini od 1.400 kilometara. Vojska je provjeravala kapsulu i ona će u četvrtak biti odnesena […]