Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Evo šta je istraga otkrila u telefonu dječaka koji je počinio masakr u školi

25 Maj 2023
4 min.
Evo šta je istraga otkrila u telefonu dječaka koji je počinio masakr u školi

Tokom istrage stravičnog zločina koji je, kako se sumnja, počinio Kosta Kecmanović (13) u 8:40 sati 3. maja ove godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru kada je ubio 9 đaka i čuvara, a ranio šest učenika i nastavnicu, vještačenjem njegovog telefona otkriveno je da je, između ostalog, imao fotografije oružja.

– Rano je govoriti šta su pokazali rezultati vještačenja, jer ona su još uvijek u toku. Možemo da otkrijemo samo jedan dio, a to je da su u telefonu dječaka nađene fotografije oružja – rekao je za Telegraf.rs sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Sedam dokaza

Navodi da je na vještačenju sedam dokaza.

– Na vještačenju su pištolj, Molotovljevi kokteli, telefon, kompjuter, njegova garderoba, kao i lične bilješke pod koje spadaju – njegove sveske, knjige koje je čitao… A ključni dokaz su nadzorne kamere iz škole. Vjeruje se da su na njima snimci ovog nezapamćenog masakra. Radi se na tome da utvrdimo koga je sve zvao, šta je tačno pričao sa osobama sa kojima je bio u kontaktu, da li se svađao sa nekim, da li je imao neku simpatiju, neuzvraćenu ljubav, zašto su mu većinom djevojčice bile meta, da li je nekome prijetio, da li je njemu neko prijetio. Kompjuter se češlja bukvalno do dana od kada je Kosta Kecmanović počeo da ga koristi. Dakle, istražuje se do tančina šta je gledao, čime se zanimao… Takođe se istražuje da li je gađanje vježbao negdje drugdje osim u streljani sa ocem. Ispituje se i da li je možda nekome najavio šta će da uradi. Takođe, nije poznato kako je dječak znao šifru očevog sefa.

Inače, Bratislav Gašić je nedavno u Skupštini izjavio da je u školi radio video nadzor.

– Video nadzor je radio, bio je u upotrebi i uzet je kao dokazni materijal. Ko je pozvao policiju? Pozvala je pomoćnik direktora škole. Da li je zvao ubica? Jeste, i on je zvao. Da li je policija stigla poslije 10 minuta, da, stigla je, ali ja ne mogu da iznosim detalje koji jesu jako bitni za kompletnu istragu.

Inače, dječak je ubio radnika obezbjeđenja, a u holu je potom oduzeo život troje đaka. Zatim je ušao u učionicu gdje je bio čas istorije. Tu je ubio petero.

Bilo mu potrebno 120 sekundi

Podsjetimo, dječaku Kosti Kecmanoviću (13) bilo potrebno oko 120 sekundi da upuca 16 osoba, da za to vrijeme promijeni šaržere, iskoči kroz prozor i pozove policiju.

Prema informacijama iz istrage, dječak je u srijedu u 8.40 ušao u školu, a dva minuta kasnije pozvao policiju u 8.42 sati. Počinio je zločin pištoljem CZ99 koji je uzeo od oca V. K., inače poznatog radiologa. U rancu mu je nakon hapšenja nađen još jedan pištolj kao i 4 Molotovljeva koktela. U krvavi pir krenuo je sa pet šaržera.

Njegov otac se sumnjiči da je oružje ostavio neobezbjeđeno. Na sve optužbe istražitelja, V.K. je rekao “da nije kriv”. U svom stanu, u kojem je živio i Kosta Kecmanović, u sefu je imao 5 pušaka i dva pištolja.

Sina je, kako je ranije navedeno, od njegove 12 godine vodio u jednu poznatu streljanu u Beogradu u kojoj je učio kako da puca, a u njoj je navodno bio mjesec dana prije zločina.

Nakon hapšenja maloljetnik nije pokazao ni trunku kajanja. Bio je hladan, a policajcima je, kako su pojedini naveli rekao da je “psihopata koji mora da se smiri”.

Nalazi se na psihijatrijskoj klinici

Dječak se trenutno nalazi na psihijatrijskoj klinici.

Djevojčica koja se 12 dana borila za život preminula je od povreda koje je zadobila u stravičnoj pucnjavi koja se dogodila u Osnovnoj Školi “Vladislav Ribnikar” kada je Kosta Kecmanović (13) počinio masakr.

Ljekari UDK “Tiršova” su svih 12 dana činili nadljudske napore da spase njen život. Ona je deseta žrtva, a nalazila se na spisku koji je dječak napravio prije zločina.

Ona se na “listi” našla sa navodno još 15 učenika odjeljenja u koje je išao i sam Kosta Kecmanović. Ipak, nisu svi učenici koji su ubijeni ili ranjeni bili na spisku koji je 13-godišnjak napravio.

On je u pritvoru Okružnog zatvora od 5. maja 2023. godine nalazi po rješenju Višeg suda zbog krivičnog djela – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Pritvorenik V. K. nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica.

S obzirom da je riječ o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Povezani članci

Reporteri bez granica: Skrivena agentura u srpskim medijima

Nedavna odluka srpskih vlasti da zabrane ulazak ruskom novinaru Romanu Perlu, koji je u Srbiju stigao u privatnu posjetu, izazvala je burne reakcije prozapadnih medija i organizacija poput “Reportera bez granica”. Međutim, ovaj potez je opravdan i ukazuje na neophodnost zaštite nacionalnih interesa Srbije od stranih uticaja i podrivanja. Perl, koji je u Rusiji označen […]

Aleksandar Šapić ponovo izabran za gradonačelnika Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas ponovo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda u naredne četiri godine. Za izbor Šapića glasalo je 64 od 82 odbornika. Šapića je za gradonačelnika predložio predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Za zamjenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović. Odbornici su izabrali i članove Gradskog vijeća. Tokom rasprave, odbornici vladajuće koalicije […]