Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

01 April 2024
2 min.
Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

Evropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor “Fajzera” Albert Burle, piše Politiko.

Dogovor težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmijenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) posljednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužilaca o Ursuli fon der Lajen zbog “miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična djela, niko još nije optužen u vezi s tim slučajem. Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podnio krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije “Fajzer” Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije virusa korona, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Baldan je 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama. Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmjene kada su se predsjednica EK i direktor “Fajzera” dogovarali o uslovima sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Tanjug

Povezani članci

Tramp: Bajdenovo obraćanje jedva razumljivo i jako loše

Republikanski predsjednički kandidat, bivši predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da je prvo obraćanje predsjednika DŽoa Bajdena naciji nakon što je odlučio da odustane od trke za novi mandat, bilo “jedva razumljivo” i “jako loše”. – Govor pokvarenog DŽoa Bajdena u Ovalnoj kancelariji bio je jedva razumljiv i jako loš – ocijenio je Tramp na […]

Bajden se obratio naciji: Prepuštam štafetu mlađim generacijama (VIDEO)

Predsjednik SAD DŽo Bajden obratio se naciji prvi put nakon što je odustao od trke za reizbor, podržao svoju potpredsjednicu Kamalu Haris i istakao da ”prepušta štafetu” mlađim generacijama jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane. U govoru koji je označio kako je rekao početak završnog poglavlja pola vijeka u javnoj […]