Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

01 April 2024
2 min.
Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

Evropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor “Fajzera” Albert Burle, piše Politiko.

Dogovor težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmijenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) posljednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužilaca o Ursuli fon der Lajen zbog “miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična djela, niko još nije optužen u vezi s tim slučajem. Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podnio krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije “Fajzer” Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije virusa korona, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Baldan je 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama. Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmjene kada su se predsjednica EK i direktor “Fajzera” dogovarali o uslovima sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Tanjug

Povezani članci

Makron: Evropa može da umre

Evropa će se suočiti sa velikim rizicima od slabljenja narednih godina, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron. “Veliki je rizik od slabljenja, pa čak i nestanka Evrope, u narednim godinama. Moramo biti jasni – Evropa je smrtna i može da umre”, rekao je Makron u obraćanju na Univerzitetu Sorbona. On je istakao da Evropa treba […]

Više od  3.100 stranih plaćenika na ukrajinskoj strani

 Više od 3.100 stranih plaćenika ratuje na strani Ukrajine i većina dolazi iz SAD i Kanade, saopšteno je iz pres-službe ruske Istražne komisije. “Istražioci imaju informacije o više od 3.100 stranih plaćenika koji učestvuju u borbenim aktivnostima na ukrajinskoj strani, od kojih su većina iz SAD, Kanade, Britanije i Gruzije”, navodi se u saopštenju. U […]