Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

01 April 2024
2 min.
Evropsko tužilaštvo preuzelo istragu protiv Fon der Lajenove

Evropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor “Fajzera” Albert Burle, piše Politiko.

Dogovor težak 20 milijardi evra u međuvremenu je izmijenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) posljednjih meseci preuzeli su istragu od belgijskih tužilaca o Ursuli fon der Lajen zbog “miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim dokumentima u koje su uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična djela, niko još nije optužen u vezi s tim slučajem. Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podnio krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije “Fajzer” Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije virusa korona, u aferi nazvanoj “Fajzergejt”.

Baldan je 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama. Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmjene kada su se predsjednica EK i direktor “Fajzera” dogovarali o uslovima sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Tanjug

Povezani članci

Putin: Cijene roba globalno će početi da rastu od sutra

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu. “Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. […]

Netanjahu obećao pobjedu – oboreno blizu 300 iranskih dronova i projektila

– Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba. “Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”. U odvojenom saopštenju iz njegovog […]