Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Evrosong nova pravila: Publika većinski odlučije pobjednika

23 Novembar 2022
1 min.
Evrosong nova pravila: Publika većinski odlučije pobjednika

Takmičenje za pjesmu Evrovizije proširilo je glasanje na svoju globalnu publiku i smanjilo ulogu žirija, nakon neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem Evrosongu, prenosi Gardian.

U najdirektnijim promjenama pravila u 67 godina dugoj istoriji takmičenja za pjesmu Evrovizije, pobjedničku pjesmu biraće gledaoci širom svijeta, u kombinaciji sa žirijem muzičkih profesionalaca.

Ovakva odluka organizatora globalno popularnog muzičkog takmičenja je rezultat analize neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem takmičenju.

Žiri, međutim, neće biti uključeni u to kako se biraju zemlje i za polufinale i za finale, koje će se se održati u Liverpulu sljedeće godine.

O zemljama koje se kvalifikuju u polufinale i finale takmičenja koje će se sljedeće godine održati u Liverpulu odlučivaće samo glasovi gledalaca.

Promjene, koje je odobrila referentna grupa takmičenja, uslijedile su nakon što su identifikovani “nepravilni obrasci glasanja” u glasanju nacionalnog žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija su uklonjeni iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.

Tanjug

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]