Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Evrosong nova pravila: Publika većinski odlučije pobjednika

23 Novembar 2022
1 min.
Evrosong nova pravila: Publika većinski odlučije pobjednika

Takmičenje za pjesmu Evrovizije proširilo je glasanje na svoju globalnu publiku i smanjilo ulogu žirija, nakon neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem Evrosongu, prenosi Gardian.

U najdirektnijim promjenama pravila u 67 godina dugoj istoriji takmičenja za pjesmu Evrovizije, pobjedničku pjesmu biraće gledaoci širom svijeta, u kombinaciji sa žirijem muzičkih profesionalaca.

Ovakva odluka organizatora globalno popularnog muzičkog takmičenja je rezultat analize neregularnosti u glasanju na ovogodišnjem takmičenju.

Žiri, međutim, neće biti uključeni u to kako se biraju zemlje i za polufinale i za finale, koje će se se održati u Liverpulu sljedeće godine.

O zemljama koje se kvalifikuju u polufinale i finale takmičenja koje će se sljedeće godine održati u Liverpulu odlučivaće samo glasovi gledalaca.

Promjene, koje je odobrila referentna grupa takmičenja, uslijedile su nakon što su identifikovani “nepravilni obrasci glasanja” u glasanju nacionalnog žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija su uklonjeni iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina.

Tanjug

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]