Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

02 Decembar 2021
2 min.
Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta.

“Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći da bi obvezna vakcinacija dovela do zdravstvene diktature”, rekao je Mike Dvilyanski, direktor za istragu prijetnja, na konferenciji za novinare.

Ciljao je na mrežu povezanu s antivakserskim pokretom nazvanu “V_V”, koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Autori te operacije radili su koordinisano putem sistema za razmjenu poruka Telegrama, gdje su volonteri imali pristup popisima osoba koje su na meti i “formacijama” kako bi umakli Facebookovom automatskom otkrivanju.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka žrtava, umjesto objavljivanja sadržaja i mijenjali bi pojedina slova poput “vaxcinati” umjesto “vaccinati” za “vakcinisane osobe” na talijanskom.

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordinisanu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovisala lažnu informaciju.

Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švicarskoj biologa o tome da Sjedinjene Države vrše pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi odgovornost za koronu pripisala Kini.

Kina je zatim citirala tog lažnog biologa.

“To je bilo poput staklene dvorane u kojoj se samo jedna lažna osoba odražavala u nedogled”, napominje Meta u saopštenju.

Kalifornijska kompanija utvrdila je povezanost ove operacije i zaposlenika kineske kompanije za računarsku bezbjednost Sichuan Silence Information Technology Co., kao i osoba povezanih s drugim kineskim kompanijama u svijetu specijalizovanim za infrastrukturu.

Nezavisne

Povezani članci

Potpisan ugovor: Tri podmornice – tri milijarde evra

Jerusalim — Izrael je potpisao ugovor o kupovini tri najsavremenije podmornice od nemačkog proizvođača Tisekrup, vredan tri milijarde evra. Kako je saopštilo izraelsko ministarstvo odbrane, podmornice na dizel i električni pogon klase Dakar trebalo bi da se isporuče Izraelu u narednih devet godina, prenosi AP. Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je da će nabavka […]

Instagram uvodi mjesečnu pretplatu?

Popularna društvena mreža Instagram mogla bi uvesti pretplatu za jedan dio sadržaja koji objavljuju korisnici, prenosi The Verge. Instagram navodno radi na mogućnosti uvođenja pretplate za tzv. “ekskluzivne storije”, što znači da bi influenseri bili u mogućnosti odabrati jedan dio svojih Instagram storija kojima će pristup imati samo oni koji plate za to. Korisnici Instagrama […]