Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Fond je prva adresa, finansira liječenje i troškove puta pacijenta

03 April 2024
2 min.
Fond je prva adresa, finansira liječenje i troškove puta pacijenta

Zbog učestalijih humanitarnih akcija za liječenje djece u posljednje vrijeme, Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ponovo podsjeća da se u slučaju potrebe liječenja djece do 18 godina u inostranstvu porodice prvo obrate ovoj ustanovi.

U saopštenju se navodi da se dešava da se u medijima pokrenu humanitarne akcije, a da se tek nakon toga roditelji obraćaju sa zahtjevom za liječenje Fondu solidarnosti.

“Napominjemo da Fond solidarnosti u potpunosti finansira liječenje djece u inostranstvu, kao i troškove puta. Iz tog razloga, i u slučaju da se organizuju akcije prikupljanja pomoći porodici oboljelog djeteta, važno je da se naglasi za šta je potreban novac. U protivnom, u javnost se šalje pogrešna slika – da su porodice prepuštene same sebi i da nemaju podršku nadležnih institucija, što nije tačno”, navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je slučajeva da porodica putem humanitarnih akcija prikupi novac za liječenje, a istovremeno finansiranje liječenja u inostranstvu odobri i Fond solidarnosti, što predstavlja problem.

“Zbog toga apelujemo da se ne pokreću akcije za liječenja za koja je izvjesno da će ih naša ustanova finansirati. Naime, važno je da postoji prijedlog za liječenje u inostranstvu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ili ustanove u Srbiji u kojoj se dijete liječilo preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Izuzetak su samo eksperimentalne metode liječenja, koje Fond solidarnosti, kao ni fondovi obaveznog zdravstvenog osiguranja, ne finansiraju”, pojašnjeno je u saopštenju.

Fond u gotovo svim slučajevima prikupljanja novca za liječenje djece kontaktira porodice da ih informiše o svom radu, a poziv upućuje i medijima da budu partneri, te da se prije objave humanitarnih akcija provjeri da li se dijete liječi preko Fonda, ali i da organizatore akcija i roditelje upute na ovu adresu.

“Do sada je Fond solidarnosti finansirao liječenje i dijagnostiku u inostranstvu za 734 djeteta, koja su liječena u klinikama širom svijeta, za šta je izdvojeno oko 30 miliona KM”, navedeno je u saopštenju.

Fond solidarnosti sa radom je počeo 2018. godine, a sa ciljem da finansira liječenje djece do 18 godina u inostranstvu onda kada njihovo liječenje nije moguće u Srpskoj niti u ustanovama u Srbiji sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisane ugovore.

SRNA

Povezani članci

Bubić: Sve je počelo od Šmita i njegovog dolaska u BiH, zato on treba da svjedoči

Prvi među svjedocima u procesu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika je Kristijan Šmit, jer od njega je sve počelo, odnosno od njegovog dolaska i smatram da je pojavljivanje Šmita pred Sudom BiH i u njegovom interesu, da prikaže poštovanje prema toj zemlji i pravosuđu, rekao je advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić. – […]

Neradni dani za prvomajske i vaskršnje praznike

Neradni dani za prvomajske i vaskršnje praznike u Republici Srpskoj biće 1. i 2. maj, zatim 3, 5. i 6. maj, kao i 9. maj kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Neradni dani povodom Međunarodnog praznika rada su 1. i 2. maj, a u […]