Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Formirano JP “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo”

25 Novembar 2021
4 min.
Formirano JP “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo”

Skupština grada Istočno Sarajevo danas je usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 12.541.560 KM i donijela odluku o formiranju Javnog preduzeća “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo” /DIGIS/ koje će kupiti 51 odsto udjela preduzeća “Mofas”.


Odluka o formiranju DIGIS-a stupa na snagu od dana donošenja, a direktora bi sutra trebalo da imenuje Nadzorni odbor. Odbornici su danas usvojili Statut preduzeća i imenovali tri vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora.

Preduzeće je registrovano za više djelatnosti u oblastima proizvodnje, prerade i trgovine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić je rekao da će prvi korak novoosnovanog preduzeća biti preuzimanje vlasničkog udjela od 51 odsto u preduzeću “Mofas” jer su sada stvoreni uslovi da ne ide u stečaj.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske doznačila dva miliona KM za kupovinu 51 odsto udjela u preduzeću “Mofas” i da na taj način sačuvaju 60 radnih mjesta i veoma vrijednu imovinu u centru grada.

Na današnjoj sjednici usvojen je Nacrt rebalansa budžeta za 2021. godinu od 14.867.193 KM, gdje imaju povećanje u odnosu na prvi rebalans oko milion KM, što je najvećim dijelom uzrokovano povećanjem sredstava od PDV-a i dva miliona KM koja će biti usmjerena u kupovinu 51 odsto preduzeća “Mofas”.

Kada je riječ o Nacrtu budžeta za 2022. godinu, Ćosić je rekao da je planirano oko milion KM za projekte poput vodosnabdijevanja u opštini Istočno Novo Sarajevo, izgradnje objekta u Mokrom u saradnji sa opštinom Pale, rekonstrukciju glavne ulice na Sokocu, parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice “Srbija” i memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u Prvom i Drugom svjetskom radu i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naveo da je planirano da u opštini Istočni Stario Grad rade na izgradnji centra za obuku vatrogasaca, a u opštini Trnovo planirano je 2.000 KM za izgradnju vatrogasnog doma.

Nastojaće se, kaže, da kao podrška budu što prisutniji u svakom segmentu života građana, prije svega kroz rad na infrastrukturi.

Skupština grada danas je usvojila informaciju o zaštiti životne sredine, a Gradska uprava će u budžetu za iduću godinu izdvojiti 150.000 KM koje će udružiti sa opštinama kako bi se sredile tri deponije na području Rogatice, Pala i Trnova.

On je naglasio da su informacijom o stanju u oblasti medija željeli da skrenu pažnju na trenutni napredak Radio-televizije Istočno Sarajevo, uvažavajući i ostale medije koji djeluju na području grada.

Usvojena je i Informacija o Svjetskom prvenstvu u amaterskom biciklizmu koje je nedavno održano u ovom gradu, a Ćosić je naveo da su već vidljivi pozitivni efekti tog globalnog sportskog događaja na imidž Istočnog Sarajeva i da će se pokazati i u oblasti turizma.

Govoreći o napadima na njega od “nekih centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva” zbog kupovine automobila “škoda oktavija” vrijednosti 84.000 KM sa PDV-om, Ćosić je podsjetio da je ova gradska uprava 2009. godine kupila za 109.000 KM “audi A6” i prodala ga prošle godine za 14.000 KM i niko nije o tome pisao.

“O kupovini `škode oktavije` pišu ti strašni centri za istraživačko novinarstvo koji dolaze iz Federacije BiH i imaju podršku od raznih ambasada, a cilj je da onaj ko govori o 156 ulica u Sarajevu čiji su nazivi promijenjeni, o dvije table u Vase Miskina i Vjećnici, onaj ko ne da ploču sa imenom Ratka Mladića, njega treba ocrniti i napraviti kriminalcem”, istakao je Ćosić, te sve to nazvao predstavom za javnost kojom ga pokušavaju ocrniti.

Ćosić je istakao da “škodu oktaviju” nije kupio sebi već će služiti i za potrebe Gradske uprave, da treba vidjeti šta voze i drugi gradonačelnici.

“Očito je da treba iskoristiti jedan centar za istraživačko novinarstvo, drugi, treći koji dobija basnoslovne novce da me etiketiraju kao kriminalca, a ja to ne dozvoljavam, jer znam kako je išao proces kupovine tog vozila”, rekao je Ćosić.

Za postavljanje ploče stradalim Srbima na Kazanima u Sarajevu bez adekvatnih obilježja, Ćosić je rekao da je to tragično i nada se da će do polovine iduće godine na vrhu Trebevića postaviti veliku zastavu od 40 metara, osvijetljenu, koja će obilježavati Republiku Srpsku i nikoga neće vrijeđati.

“Kao što na Humu u Sarajevu ima velika zastava BiH, što je sasvim ispravno, tako će biti ova na Trebeviću”, rekao je Ćosić i podsjetio da je u planu i izgradnja spomenika žrtvama Nato bombardovanja, spomenik Republici Srpskoj u Palama.

SRNA

Povezani članci

Regionalne muzičke zvijezde otvaraju ski sezonu na Jahorini

Skijaška sezona na Jahorini zvanično će biti otvorena sutra, a turisti će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom spektaklu poznatih regionalnih muzičara, najavljeno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. Na otvaranju sezone, do nedjelje, 5. decembra, pjevaće Haris DŽinović, Saša Matić, Milica Todorović i Toni Cetinski. Na platou Poljice, u specijalno pripremljeno koncertnom […]

Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu. Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba […]