Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Francuska: Ljevičarskoj koaliciji najviše mandata, Nacionalno okupljanje na trećem mjestu

08 Juli 2024
1 min.
Francuska: Ljevičarskoj koaliciji najviše mandata, Nacionalno okupljanje na trećem mjestu

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mjesta, a na trećem mjestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mjesta, desničarska koalicija 15, ljevičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mjesta.

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalonoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mesta.

U Francuskoj je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojima su birači glasali za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta.

Preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja koji je održan 30. juna.

Tanjug

Povezani članci

Predložen kompromisni kandidat za premijera Francuske

Dok francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) pokušava da se dogovori o kandidatu za premijera nakon što je osvojio najveći broj poslaničkih mjesta na vanrednim izborima održanim 7. jula, krajnje ljevičarska partija Nepokorena Francuska (LFI) predložila je veteranku, političarku Iget Belo kao kompromisnog kandidata za premijerku. Bivša članica Komunističke partije iz francuskog prekomorskog regiona […]

Kivni na Budimpeštu: Mađarskoj žele oduzeti predsjedavanje EU

NJemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer. On je ocijenio da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” u prvih 12 dana svog mandata. “Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastijan Fišer […]