Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Goran Šarić o prisvajanju Tesle: I moj je deda rođen na njivi, pa nije bio krompir

28 Juli 2021
4 min.
Goran Šarić o prisvajanju Tesle: I moj je deda rođen na njivi, pa nije bio krompir

HRVATSKI katolički teolog i istoričar Goran Šarić objavio je na svom fejsbuk nalogu opširni tekst o prisvajanju Nikole Tesle od strane hrvatskih vlasti.

Šarić se na početku teksta zapitao kakve veze Tesla ima sa Srbijom, i može li Tesla prosvetliti nas kao što je osvetlio svet?

– „Tesla sa Srbijom ima veze kao i Brus Li.“ – rekao je hrvatski predsednik Milanović, a ministar spoljnih poslova Grlić-Radman, inače sin komunističkog oligarha i tajkuna, koji se žali da je u komunizmu loše živeo, kaže da ne zna kakve veze Tesla ima sa Srbijom – piše Šarić.

Hrvatski istoričar potom pita, da ako ne znaju kakve veze Tesla ima sa Srbijom, znaju li možda zašto su ustaše od 1941. do 1945. poklale preko 100 njegovih bližih i daljih rođaka?
– Zašto su poslednje Tesle proterane 1995. u Srbiju, što ih nisu terali u Kinu? Zašto su mu 1992. srušili spomenik u Gospiću? I zašto građani Gospića u anketi dvadeset godina kasnije nisu bili za povratak spomenika Tesli (nego je tamo fontana posvećena „Vili Velebita“, pesmi koju je napisao jedan drugi Srbin, Danilo Medić)? Kad bih hteo biti kao Milanović, mogao bih pitati: kakve veze Tesla ima sa Hrvatskom? Rodio se i krapinski pračovek na prostoru današnje Hrvatske, pa nije Hrvat. Rodila je i moja prababa mog dedu u polju, pa se nikad nije izjasnio kao krompir. Tesla se rodio u Vojnoj Krajini, administrativnoj jedinici u kojoj su njegovi sunarodnici, Srbi, imali određeni vid autonomije, potvrđen brojnim dokumentima, među ostalim i „Srpskim statutima“ („Statuta Valahorum“). Proći će gotovo celo stoleće pre nego odlukama AVNOJ-a nastane Hrvatska, koju su stvarali hrvatski Srbi u redovima partizana u jeku najvećeg ustaškog genocida nad Srbima – piše hrvatski teolog i istoričar.

On kaže da bi bilo normalno da se Hrvati ponose Teslom da nije bilo genocida i etničkog čišćenja Teslinog naroda i rodbine u Hrvatskoj.

– Ali, kako su ti zločini duboko uznemirujuća stvarnost, onda svaka priča o Teslinom poreklu mora početi sa tim. Bez obzira na sve, dobro je da se Hrvati ponose Teslom, ali bi bilo dobro i da se stide što u Smiljanu više nema njegovih rođaka. Međutim, jedno je biti ponosan na svakog čoveka koji se rodio na području današnje Hrvatske, a drugo je negirati nacionalno poreklo tog čoveka – ističe on.

Šarić navodi i da je svaki Srbin rođen u Hrvatskoj na neki način – politički, mentalitetom, sociološki, kulturološki, identitetski blizak Hrvatima, kao što je i svaki Hrvat rođen u Srbiji, možda više Srbin nego Hrvat.

– Milanović, informišući se očigledno na internetu, ponavlja stare parole sa ustaških portala, kako je Tesla jednom u životu bio u Srbiji. Teslini rođaci koji su 1941. stradali u ustaškom genocidu nisu u Srbiji bili ni taj jedan put, pa su ubijeni samo zato što su bili Srbi. Koliko puta Srbin mora otići u Srbiju da bi postao Srbin? Kad nekom političaru u SDP-ovoj vladi pronađu prababu Srpkinju, onda ustašija viče: „Srbi vladaju nama“. A kad se najboljim hrvatskim fudbalerima majke zovu Rada i Boja, onda niko ne kaže: „Srbi su nam donijeli srebro iz Rusije“. Drugim rečima, kad su Srbi iz Hrvatske uspešni sportisti ili naučnici onda samim tim postaju Hrvati, ali ako su ministri u SDP-ovoj vladi, onda su Srbi. Srbin nije onaj ko se rodio u Srbiji, nego onaj ko prihvata srpski duhovni kod; kosovski zavet, svetosavlje i ćirilicu, a na tome je Tesla odhranjen jednako kao i na majčinom mlijeku – istakao je Šarić.

On ipak navodi da je bolje da na hrvatskom novcu bude Tesla nego Tuđman, i primećuje određene pokušaje deustašizacije hrvatskog društva pod uticajem Andreja Plenkovića. Šarić takođe navodi da mu je žao što mi u 21. veku i dalje raspravljamo o nacionalnosti Nikole Tesle, i da mu je drago što ga je Hrvatska odabrala za kovanicu, bez obzira na provokacije koje dolaze od strane Milanovića i Grlića Radmana.

– Sa današnjom Srbijom, Hrvatskom ili Amerikom Tesla ima malo veze, jer sigurno nije izumeo struju da bi mi preko nje gledali „Zadrugu“ i guzicu Kim Kardašian. Želim verovati da će barem Srbija i Hrvatska jednom izgledati onako kako ih je Tesla zamišljao, ako već ne zapadna civilizacija – zaključio je Šarić, sa željom da svetlost velikog naučnika osvetli i usijane balkanske glave.

Povezani članci

Nesrećne ljubavi kneza Mihaila Obrenovića

Knez Mihailo Obrenović danas važi za jednog od najpopularnijih srpskih vladara, mada u svoje vreme nije bilo tako. Prosvećeni apsolutista, bio je drugačiji od prethodnika, doneo je renesansu u Srbiju, osećao sve, patio i voleo. Na čelu Srbije kneževao je dva puta. Bio je obrazovan, visok, lep, stasit, romantičan…nadasve zaljubljiv. U godinama izganstva iz Srbije, pre […]

Potopljena palata ispod Istanbula skriva mnoge tajne

U neposrednoj blizini Aja Sofije i Istanbulskog hipodroma pod zemljom nalazi se potopljena palata, odnosno cisterna Bazilika. Ovaj podzemni rezervoar impresivnih dimenzija može da čuva više od 80.000 m3 vode. On je i za najtežih vremena spasavao grad, a sazidan je u 6. vijeku za vrijeme vladavine vizantijskog cara Justinijana koji je sagradio i Aja Sofiju, […]