Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Gospođica” pobjednik “Teatra na raskršću” u Nišu

11 Septembar 2023
2 min.
“Gospođica” pobjednik “Teatra na raskršću” u Nišu

Predstava “Gospođica” Narodnog pozorišta Republike Srpske pobjednik je Festivala “Teatar na raskršću” u Nišu na kojem je osvojila čak četiri nagrade.

Stručni žiri je, nakon odgledanih šest predstava, Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio predstavi “Gospođica” uz obrazloženje da ova izvedba svojom posvećenom kolektivnom igrom, sa iskreno i darovito donesenim likovima na čist i umjetnički način podsjeća zbog čega tradicionalni teatar nije prolazna kategorija.

Prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić odnijela Nagradu za najbolju žensku ulogu na Festivalu uz obrazloženje žirija da ona svojom vještom, karakternom i uvjerljivom glumom u predstavi “Gospođica” donosi lik Rajke Radaković, čija tragična sudbina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Stručni žiri je odlučio da Specijalnu nagradu za dramatizaciju romana “Gospođica” Ive Andrića dodijeli Vanji Ejdus, a Nagradu za scenski pokret Emiru Fejziću, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Žiri je radio u sastavu: reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji Vasil Vasilev /predsjednik/, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi iz BiH Nenad Novaković, balerina, koreograf i dramaturg iz Srbije Irena Šarović, scenograf i kostimograf iz Srbije Milica Bajić Đurov, te glumac i producent iz Crne Gore Dušan Kovačević.

Priznanja će nagrađenima biti uručena večeras na svečanom zatvaranju festivala “Teatar na raskršću”.

SRNA

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]