Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

I PORED INTERPOLA OD MAHMULJINA NI TRAGA! Komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH umjesto u zatvoru i dalje šeta na slobodi

25 Januar 2023
3 min.
I PORED INTERPOLA OD MAHMULJINA NI TRAGA! Komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH umjesto u zatvoru i dalje šeta na slobodi

Već skoro mjesec dana je prošlo od kada je raspisana Interpolova potjernica za Sakibom Mahmuljinom, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zlodjela prije tri decenije, a od njega ni traga ni glasa, iako ga 194 zemlje svijeta traže.

Mahmuljin se tereti zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće tokom 1995. godine.

Mahmuljin je napustio BiH još u aprilu prošle godine i odleteo sa sarajevskog aerodroma u Tursku i od tada mu se gubi svaki trag. Sud BiH je saopštio da će poslati zamolnicu za izručenje Turskoj ukoliko uhapse Mahmuljina u toj zemlji.

Predstavnici proteranih i ubijenih Srba Vozuće ogorčeni su jer su, kako kažu, pravosuđe BiH i bošnjački lobi Mahmuljinu dopustili da normalno odleti u Tursku, kao da nije osuđen zbog ratnog zločina.

Predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević kaže da su porodice žrtava Mahmuljina i mudžahedina ogorčene i da ne vjeruju da će se zločinac pojaviti na odsluženje zatvorske kazne.

– Naše očekivanje je ravno nuli – kaže Blagojević.

Blagojević kaže da su Bošnjaci završili posao i sklonili Mahmuljina iz BiH i pre izricanja presude.

– Njegovo bjekstvo je očigledno isplanirano u detalje. Porodice srpskih žrtava ostaće uskraćene za pravdu. Zločinac je pred očima cijelog pravosuđa BiH napustio zemlju a da niko nije, ili bolje rečeno nije htio, da reaguje – smatra Blagojević.

Na Vozući je ubijeno 459 srpskih civila i vojnika, a nakon tri decenije od zločina još se traga za tijelima 129 ubijenih.

– Više od 7.600 Srba je protjerano sa Vozuće. Kompletno je spaljeno 30 srpskih sela i za to je odgovoran Sakib Mahmuljin – ističe Blagojević.

Izvor “Novosti”, koji je odlično upoznat sa slučajem Mahmuljin, kaže da ga Turska sigurno neće izručiti, a nije isključeno i da je već dobio državljanstvo te zemlje.

– Postoji opcija već nekoliko godina da ukoliko ste strani državljanin i kupite nekretninu u Turskoj vrednu 250.000 dolara i više, obavežete se da je nećete prodavati tri godine, automatski dobijate državljanstvo Turske – kaže naš sagovornik.

Dževad Galijašević, politički analitičar i stručnjak za bezbjednost, kaže da sve dok Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH i Minstarstvom spoljnih poslova BiH upravljaju kadrovi SDA, neće biti moguće doći do informacija o Mahmuljinu.

Pravosnažna presuda iz 2022.

Sud BiH je 22. januara 2021. donio prvostepenu presudu kojom je bivši komandant Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine. Ova presuda je, međutim, u novembru iste godine ukinuta, da bi u aprilu 2022. donijeta pravosnažna presuda kojom je Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora.

novosti.rs

Povezani članci

Cvijanovićeva u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće danas tradicionalnom Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu. Molitveni doručak se održava svakog prvog četvrtka u februaru i na njemu se okupljaju lideri, političari, biznismeni i intelektualci iz svih krajeva svijeta. Događaj će biti manji u odnosu na prethodne godine i očekuje se prisustvo između 200 i […]

Poledica u višim predjelima, magla na području Kneževa i Mrkonjić Grada

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ponegdje ima poledice, a vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na području Kneževa i Mrkonjić Grada, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Učestali su odroni na dionicama Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Jajce, Kotor Varoš-Teslić, preko Borja, Trnovo-Foča, Višegrad-Brodar-Rudo i Brod na Drini-Hum. […]