Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ikonić: Uskoro otvaranje pješačke staze na Jahorini i nove, izazovnije ferate na Romaniji

09 Avgust 2023
7 min.
Ikonić: Uskoro otvaranje pješačke staze na Jahorini i nove, izazovnije ferate na Romaniji

Na Jahorini će uskoro biti otvorena pješačka staza dužine 16 kilometara, a ljubitelje adrenalina obradovaće nova i izazovnija Via ferata na Romaniji. Aktivan odmor u prirodi, povećanje broja pješačkih i bilicklističkih staza u fokusu je rada Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo. Direktor ove organizacije Igor Ikonić u razgovoru za Princip.news naveo je prednosti ove regije, razloge zbog čega se gosti vraćaju, a govorio je i o planovima i budućim aktivnostima.

Princip: Ljetna sezona je u toku, šta to Istočno Sarajevo može da ponudi posjetiocima?

Ikonić: Mi volimo da istaknemo da je Istočno Sarajevo grad dobrih domaćina, i to je po meni uvijek bio onaj prvi i posljednji razlog zašto su nam se turisti svih ovih godina vraćali kada govorimo o ljetnoj, ali i o zimskoj turističkoj sezoni, koja nam je svakako prioritet. Interes Turističke organizacije i svih njenih aktera je da pokušamo da turističku sezonu što više produžimo i da pokušamo da ona traje svih 365 dana u godini. Istina je da je zimska sezona uvijek bila u fokusu i da smo pažnju najviše posjećivali zimskoj turističkoj sezoni. Prethodnih godina smo gradili i uradili da obezbijedimo kvalitetnu infrastrukturiu i unapređenju zimske sezone, ali sada je došlo vrijeme da se ozbiljno posvetimo ljetnoj sezoni što svakako i činimo. Ove godine po prvi put smo imali zvanično otvaranje ljetne turističke sezone. Pokušali smo da predstavimo sve ljepote Istočnog Sarajeva koji je sastavljen od šest opština, a svaka opština je zasebna priča i ima šta da ponudi i ljeti i zimi. Ako govorimo o ljetu, to je svakako aktivan odmor u prirodi, pješačke i biciklističke staze, i naravno planine koje nas okružuju. Na prvom mjestu je Jahorina kao naša top destinacija koja i tokom ljeta privlači najvećši broj gostiju, ali ne smijemo da izostavimo Romaniju koja je sa Crvenim stijenama i Via feratom Sokolov put preporođena u posljednjih par godina. Za mjesec dana bismo trebali otvoriti još jednu Via feratu na Romaniji. Tu su i Trebević, kao omiljeno izletište Sarajlija koji je prošle godine proglašen parkom prirode, Ravna planina nadomak Pala, Crepoljsko… Sve su to mikrolokaliteti koji privlače veliki broj gostiju. Dakle, aktivan odmor u prirodi je ono na čemu mi insistiramo uz veliki broj pješačkih i biciklističkih staza. Trenutno privodimo kraju jedan ozbiljan projekat koji radimo zajedno sa gradom Istočno Sarajevo, udruženjem hotelijera, Razvojnom agencijom grada Istočno Sarajevo i Olimpijskim centrom Jahorina, a to je uređenje 16 kilometara pješačkih staza na Jahorini. Mislimo da je to budućnost ljetne ponude na našim prostorima. Na kraju što više vremena provedenog u prirodi je ono što naši turisti najviše i traže.

Princip: Kakva je posjećenost, s ozbirom da je početak ljetne sezone obilježilo loše vrijeme? Da li će ona na kraju ipak ispuniti očekivanja?

Ikonić: Sudbina zime nam se nekako produžila i na ljeto. Kako nam je zima kasnila zbog nedostatka snježnih padavina, tako se desilo i sa ljetom. Imali smo dosta kiša i nepovoljnog vremena. Međutim, nekako smo uspjeli da se konsolidujemo i ljetnu turističku sezonu smo zvanično po prvi put otvorili brojim manifestacijama, koncertom i programom za najmlađe tačnije Kaseprijadom koja je bila jako posjećena. Imam osjećaj da je i ljeto na neki način “izvučeno”, kao što smo “izvukli” i zimsku turističku sezonu. Možemo biti zadovoljni i mislim da ćemo uspjeti da stignemo neke brojke od prethodne godine koja je bila prilično solidna što se tiče broja gostiju i posjećenosti. Svi ovi sadržaju koje mi promovišemo sigurno su prepoznati od strane naših gostiju koji nam se vraćaju, a dolaze i novi gosti, tako da možemo biti zadovoljni.

Princip: Odakle turisti najviše dolaze? Da li su to i dalje građani Srbije, Slovenije i Hrvatske?

Ikonić: I dalje je okruženje u prvom planu i tradicionalno najveći broj gostiju dolazi iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Iako ove godine primjetno je da imamo veći broj gostiju iz Austrije i Njemačke. Takođe, blizina Sarajeva odnosno aerodnoma nam je u ovom slučaju prednost posebno kada je riječ o ljetnoj turističkoj sezoni. Tako da dosta turista iz arapskih zemalja koji posjećuju BiH, a obilaze i naše turističke destinacije. Uglavnom su to dnevne posjete.

Princip: Prisustvovali ste sastanku predstavnika Olimpijskog centra Jahorina i opština Pale i Trnovo sa ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem. Šta je zaključeno na tom sastanku, šta je dogovoreno?

Ikonić: Iza nas je jedan konstruktivan sastanak koji je predvodio ministar Šulić i sa njegove strane se stvarno osjetila pozitivna energija i volja da se urede stvari koje nama otežavaju poslovanje. Fokus je svakako bila Jahorina, tačnije insfrastruktura koja u narednom periodu mora da se reguliše i unaprijedi kako bi se bezbjednost gostiju dovela u neki optimum. Mislim da ćemo zajedničkim snagama, sa udruženjem hotelijera, vlasnicima privatnih kuća i apartmana i opštinama Trnovo i Pale, gradom Istočno Sarajevo i Olimpijskim centrom uspjeti na najbolji način dočekati predstojeću zimsku turističku sezonu. Ono što je nas kao turističku organizaciju najviše interesovalo jesu izmjene zakonskih rješenja. Prvenstveno mislim da Zakon o boravišnoj taksi i Zakon o ugostiteljstvu koji su nama najvažnija. Imamo obećanje da će se tekstovi tih zakona ubrzo naći pred narodnim poslanicima. Nadamo se da ćemo kroz izmjene zakonskih rješenja uspjeti unaprijediti položaj turističkih organizacija u cijeloj Republici Srpskoj i da ćemo se uspjeti izboriti da se boravišna taksa naplaćuje po noćenju, a ne paušalno kako je ranije bilo za objekte do 16 kreveta. Mi svakako prihod od naplate boravišne takse koristimo za promociju naše ponude. Takođe, zakon o ugostiteljstvu nam je jako bitan kada je riječ o prijavi i odjavi gostiju. Mi insistiramo da se gosti prijavljuju turističkim organizacijama kao ustanovama koje imaju najviše interesa u tome da znaju koliko ima gostiju na jednoj destinaciji. Na taj način ne bismo dolazili u probleme, da dobijamo podatke od zavoda za statistiku koji zbog svog obima posla kasni. Imali bismo ažurne, svježe podatke i mogli bismo mnogo bolje analizirati i pripremati naše aktivnosti kada je riječ o promociji na različitim tržištima.

Princip: Spomenuli ste promociju ponude. Turistička organizacija Istočno Sarajevo svoju ponudu predstavlja na raznim turističkim sajmovima. Koliko to doprinosi povećanju broja turista, da li ste tokom tih sajmova uspjeli dogovoriti saradnju sa drugim turističkim organizacijama?

Ikonić: Pokušavamo da posjetimo najvažnije sajmove u okruženju i za naredni period planiramo da posjetimo nove sajmove, kao što je Berlinski sajam. Sajmovi su prilika da se razmjene mišljenja sa kolegama iz drugih turističkih organizacija sa kojima imamo odličnu saradnju i prilika da se predstavi naša turistička ponuda. Primjer je posljednji sajam u Beogradu koji je bio izuzetno posjećen na kojem smo imali odličnu promociju zajedno sa našim partnerima Udruženjem hotelijera “Jahorina” i Olimpijskim centrom Jahorina. Zadovoljni smo tom promocijom, ali i sa ostalim promocijama koje pažljivo biramo. Sajmovi su dobar način promovisanja, uz ostale kanale informisanja, društvene mreže…

Princip: Za kraj, možete li nam najaviti neke manifestacije ili turističke sadržaje? Šta to Turistička organizacija Istočno Sarajevo ima u planu za naredni period?

Ikonić: Prioritetni cilj nam je da na Jahorini otvorimo pješačku stazu koja će biti duga 16 kilometara. Mislim da je to budućnost ljetnog turizma na Jahorini. Staza ide kroz prelijepe krajolike, kroz šumu, izbjegli smo “golu” Jahorinu. Biće opremljena svim potrebnim mobilijarom koje jedna pješačka staza treba da ima, sa infotablama, klupama, vidikovcima i šadrvanima. Možemo reći da je to jedan od najvažnijih projekata turističke organizacije i partnera u ovoj godini i sigurno ćemo je otvoriti u narednih mjesec dana. Imamo u planu i da uvežemo nekoliko manjih staza na Jahorini. Polako se pripremamo i za zimsku turističku sezonu. A ovog ljeta nas očekuje i otvaranje još jedne ferate na Romaniji. Ferata na Crnoj stijeni će za ljubitelje adrenalinskog sadržaja biti za nijansu izazovnija i privlačnija od ferate Sokolov put na Crvenim stijenama. U kontinuitetu podržavamo manifestacije koje organizuju gradske opštine u okviru obilježavanja važnih datuma. Pokušavamo da sve ispratimo i na najljepši način promovišemo opštine i sam grad Istočno Sarajevo. Turistička organizacija u narednom periodu priprema i ljetni promo film jer mislimo da svi sadržaji koje nudimo ljeti trebaju da se nađu u jednom zajedničkom promo filmu.

Povezani članci

Na Treskavici otvorena Via ferrata duga 820 metara

Na Treskavici je danas otvorena Via ferata, odnosno staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima, duga 820 metara koju su osmislili alpinisti Igor Milošev i Damir Lukšić. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je Srni da je ferata sa svim sadržajima koštala oko 40.000 KM. On je dodao da je ovo druga ferata u Istočnom Sarajevu […]

Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

Na području grada Istočno Sarajevo, koji obuhvata šest opština, u julu su se na evidenciji nezaposlenih nalazila 4.734 lica koja aktivno traže zaposlenje, što je za 548 lica ili 10,37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U opštini Pale u julu su na evidenciji nezaposlenih bila 1.434 lica, na Sokocu 1.135, u […]