Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Istočna Ilidža: Počeli kjiževni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”

23 Septembar 2022
2 min.
Istočna Ilidža: Počeli kjiževni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija”

U Istočnoj Ilidži večeras su počeli međunarodni književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija” s ciljem ukazivanja na značaj njegovog rada, kao i da se učenicima osnovnih škola približi književnost.


Pjesnik Blagoje Baković kaže da prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji i da to za njega predstavlja veliku čast.

“Ovo je tek druga godina da se manifestacija održava, ali vjerujem da će postati tradicionalna. Sima Milutinović Sarajlija nije samo istorijska ličnost o kojoj smo učili i za koju znamo šta je uradio za srpski rod. Imali smo privilegiju da Sima bude učitelj Petra Drugog Petrovića NJegoša, a jezik srpski je imao priviligiju da NJegoš piše na tom jeziku”, istakao je Baković.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da su međunarodni književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija” značajna kulturna manifestacija za ovu lokalnu zajednicu, ali i mnogo šire.

“Siguran sam da će manifestacija brzo prerasti okvire opštine. O Simeonu Milutinoviću se malo zna i ovo je prilika da njegov značaj u stvaranju srpskog jezika i književnosti, njegov život i rad budu dodatno istaknuti”, rekao je Božović i dodao da je opština drugu godinu zaredom generalni sponzor i pokrovitelj ove manifestacije.

Božidar Novaković, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža koji je organizator književnih susreta, rekao je novinarima da su ove godine pripremili znatno bogatiji i raznovrsniji program nego prošle.

“Sa nama je večeras književnik Blagoje Baković koji je napisao više od 70 knjiga. Tu su i profesori Jelena Janjić iz Banjaluke i Radmilo Marojević iz Beograda. Oni sigurno najbolje poznaju rad i djelo Simeona Milutinovića i sigurno ćemo čuti nešto novo i ove godine što nismo znali o ovom pjesniku”, istakao je Novaković.

On je rekao da je značajno i to što će u program manifestacije biti uključeni osnovci sa područja Istočne Ilidže koji će se predstaviti u recitatorskom takmičenju.

Novaković je dodao da je večeras polufinalno, a sutra finalno veče i troje najboljih učenika će dobiti novčane nagrade, a za sve učesnike su predviđeni prigodni pokloni.

Sutra, drugog dana manifestacije, predviđeno je pjesničko veče Gorana Vračara i Jelene Glišić, a potom finale recitatorskog takmičenja djece iz tri osnovne škole sa područja Istočne Ilidže.

Srpski pjesnik i učitelj Simeon Sima Milutinović Sarajlija rođen je u Sarajevu 3. oktobra 1791. godine, a preminuo u Beogradu 30. decembra 1847. godine.

SRNA

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]