Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Izložbom ikona u Palama počele “Majske duhovne svečanosti”

14 Maj 2024
2 min.
Izložbom ikona u Palama počele “Majske duhovne svečanosti”

Izložbom ikona škole ikonopisa “Arhangel” u Cekovića kući u Palama večeras su počele tradicionalne “Majske duhovne svečanosti” koje su humanitarnog karaktera.


Protojerej i starješina Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila u Palama Nemanja Mandžić rekao je novinarima da su večeras izložili 46 ikona koje su radili odrasli polaznici i nekoliko osnovaca.

On je naveo da je stručno lice profesor Goran Janićijević nagledao rad škole, mada su veliki broj ikona samostalno uradili polaznici, kao i tehniku pozlate, što je veoma rijetko znanje.

Mandžić je naveo da je ovo druga izložba ikona, te da svaka odiše određenom emocijom koja je za njega lično važna.

“Kada se pogleda ikona, u njoj vidimo Boga”, istakao je Mandžić.

Mandžić je podsjetio da je Škola ikonopisa “Arhangel” osnovana krajem 2O22. godine po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

Polaznik Škole ikonopisanja “Arhangel” sa Pala Petar Šekarić rekao je da se ikonopisanjem bavi dvije godine, da je do sada uradio desetak ikona tehnikom jajčane tempere na medijapanu sa prirodnim pigmentima.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale – Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskom centrom i Kolom srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je da su ponosni što mogu da promovišu kulturu, tradiciju i vjeru, i naglasila da se svim dešavanjima koja organizuju trude da sve uzrasne kategorije budu jednako zastupljene.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je lijepo vidjeti određen broj ljubitelja ikonopisanja, te da zahvaljujući organizatorima imaju manifestacije koje čine kulturni život Pala bogatijim.

Izložba u Cekovića kući biće otvorena svaki dan od 17.00 do 19.00 časova.

U okviru “Majskih duhovnih svečanosti” za sutra od 20.00 časova predviđeno je prikazivanje ruskog filma “Ostrvo”, autora Pavela Lungina, koji govori o pokajanju pravoslavnog monaha, čiji lik tumači Petar Mamonov u Kulturnom centru Pale.

Za četvrtak, 16. maj, u Kulturnom centru u 20.00 časova planirana je monodrama “Jefimija – Jelena Mrnjavčević” u izvođenju beogradske glumice Tijane Nikolić.

“Majske duhovne svečanosti” trajaće do 16. maja, dok će izložba ikona biti otvorena do 22. maja.

SRNA

Povezani članci

U rekordnom roku podijeljene karte za sve predstave

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izjavila je Srni da su usljed velikog interesovanja publike, u rekordnom roku podijeljene besplatne karte za sve predstave za naredne dane. Besplatne karte za građane su obezbijedili grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo, a mogle su se preuzeti od srijede, 22. maja. Krstićeva je […]

Svečano otvoreno Narodno pozorište u Istočnom Sarajevu

– U Istočnom Sarajevu sinoć je svečano otvoreno Narodno pozorište, koje je nakon banjalučkog drugo nacionalno pozorište Republike Srpske. Ministar prosvjete i kulutre Republike Srpske Željka Stojičić istakla je u obraćanju prisutnima na otvaranju da su jasno definisanom i posvećenom kulturnom politikom institucija Srpske napravljeni veliki pomaci u oblasti pozorišne djelatnosti. Ona je navela da […]