Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Izolacija u Republici Srpskoj za vakcinisane sa dvije doze pet dana

18 Septembar 2021
1 min.
Izolacija u Republici Srpskoj za vakcinisane sa dvije doze pet dana

 Izolacija (karantin) za osobe koje su primile obje doze vakcine protiv virusa korona, a bile su u kontaktu sa nekim ko je obolio od kovida-19, traje pet dana, saopštili su danas u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Kako su naveli osobe koje su vakcinisane samo jednom dozom vakcine, podliježu mjeri karantina u trajanju od deset dana.

“Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv kovida-19, a identifikovane su kao bliski kontakt kovid-19 potvrđenog ili vjerovatnog slučaja, podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana od dana izloženosti”, kazali su u Institutu.

Dodali su da isto važi i za građane kod kojih je prošlo više od šest mjeseci nakon preležanog kovida-19, a primile su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana.

“Ukoliko ne razviju simptome infekcije, a nakon isteka pet dana, ove osobe nastavljaju dalje sa redovnim aktivnostima uz uputstvo za visoku opreznost u narednih deset dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu sa drugim ljudima i vrše redovnu dezinfekciju ruku”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo.

Nezavisne

Povezani članci

Zaraženo još 439 osoba u Srpskoj, preminulo sedam

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 956 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd […]

Šeranić: Vakcinacija buster dozom na osnovu naučnih saznanja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je na bazi naučnih saznanja i preporuka organizovan sistem vakcinacije buster dozom u Srpskoj. Šeranić je podsjetio da je u Republici Srpskoj počela vakcinacija buster dozom, te da je fokus stavljen na najugroženije kategorije stanovništva. “Čekali smo da dođemo do određenih naučnih preporuka […]