Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Jedino rješenje srpskog nacionalnog pitanja – Savez srpskih država

12 Mart 2023
2 min.
Jedino rješenje srpskog nacionalnog pitanja – Savez srpskih država

Nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen na današnji dan prije 20 godina, smatrao je da je jedino rješenje srpskog nacionalnog i državnog pitanja, nakon raspada bivše Jugoslavije, da se stvori savez srpskih država u koji bi ušle Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.

“To treba da bude naš politički i državni cilj. Ako to ne može odmah, mi treba da radimo na tome, da se trudimo, kao što se Zapadna Nemačka trudila 50 godina da se pripoji Istočnoj Nemačkoj, to jeste da se izvrši to jedinstvo, jer je to nešto prirodno”, rekao je Đinđić u jednom u intervjua.

Prema njegovim riječima, i Srbi treba da kažu da je najprirodnija stvar na svijetu da se spoje.

“Ako sada nisu uslovi takvi, radićemo na tome da za dve, tri godine budu i da napravimo jednu državu čije će jezgro biti Srbija, Crna Gora i Republika Srpska. To bi bila uređena država u kojoj se zna koji narod je tu državu stvorio, uz sva prava za nacionalne manjine, uz sva građanska parava, jer sve druge države koje su demokratske kao što je Francuska, Italija, Nemačka su nacionalne države”, govorio je Đinđić.

Priča koja se i kod nas često širi o tome da mi treba da budemo građanska država, a ne nacionalna, smatrao je Đinđić, potiče od ljudi koji uopšte ne poznaju istoriju, jer najbolje demokratije su nastale u nacionalnim državama.

Danas se navršilo 20 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđiđa.

Na Đinđića je pucano 12. marta 2003. godine u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha. Podlegao je povredama u 13.30 časova u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije /DOS/.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

SRNA

Povezani članci

Loša vijest za korisnike kredita: Euribor dostigao “crnu granicu”, očekuje sa rast visine rate

Euribor, kamata za koju su vezani svi krediti u evrima, dostigla je “crnu granicu” od 3 odsto. Upravo se od te stope i granice najviše strahuje, jer se pokazala kao najkritičnija za vrijeme svjetske ekonomske krize 2008. godine. Stručnjaci su podijeljenog mišljenja jedni smatraju da će euribor ostati na nivou od 3 odsto, a drugi […]

Punoljetstva slave ko da svadbu prave

Sale svečanih salona u Srpskoj osim svadbi i krštenja sve češće pune i proslave 18. rođendana, koje su prema riječima sociologa, postale stvar prestiža pa roditelji izdvajaju i po više hiljada maraka da pred mnogobrojnim zvanicama obilježe punoljetstvo. Trenutak kada se zakorači u svijet odraslih oduvijek je bio značajan, ali trend da se ta životna […]