Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Jelovnik za prvu nedjelju Vaskršnjeg posta: Evo sedam brzih recepata za najukusnije obroke!

18 Mart 2024
4 min.
Jelovnik za prvu nedjelju Vaskršnjeg posta: Evo sedam brzih recepata za najukusnije obroke!

Sedam brzih recepata za posna jela će, sigurni smo, zapisati svaka dama koja ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji, ali voli da pojede kuvano.

Vaskršnji post počinje danas i traje do 4. maja, te predstavlja najduži u pravoslavlju. Osobe koje odluče da poste suzdržavaju se od alkoholnih pića i hrane životinjskog porijekla, ali i od loših misli.

Evo prijedlog jelovnik za 7 dana:

1. Ćufte u paradajz sosu

Sastojci:

220 gr mljevenih oraha
2 kriške hljeba
voda po potrebi
2 čena belog luka
so, biber, začini po ukusu
1 glavica crnog ili crvenog luka
500 ml pasiranog paradajza

Priprema:

Dve kriške hljeba, zajedno sa bijelim lukom, sameljite u električnoj seckalici. Mljevene orahe sjedinite sa samljevenim hljebom, dodajte začine po ukusu, pa sipajte po malo vode. Smjesa treba da bude vlažna da biste mogli da formirate ćuftice.

Oblikovane ćuftice poređajte na pleh obložen pek papirom, pa ih pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Glavicu crnog ili crvenog luka sitno isjeckajte, pa na tihoj vatri prodinstajte uz dodavanje malo vode. Kada luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz i začinite po ukusu. Sos kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta.

Pečene ćuftice stavite u paradajz sos i sve zajedno krčkajte oko 5 minuta.

2. Zapečene posne punjene paprike

Sastojci:

10 paprika (može i suvih)
200 gr kuvanog pirinča
1 praziluk
veza blitve
1 veća šargarepa
2 kašike ajvara
100 ml kuvanog paradajza
2 paradajza ili krompira
so i biber
4 čena bijelog luka
ulje

Priprema:

Na ulju propržiti sjeckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu. Blitvu obariti pa isjeckati. Pirinač skuvati, ali ne sasvim. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, isjeckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti. Paprike oprati izvaditi semenke pa napuniti. Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.

3. Posni podvarak

Manja glavica kiselog kupusa
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
malo suve slatke paprike
3 čena bijelog luka
mljeven biber
3 krompira
so

Priprema:

Kupus iseckanti sitno na rezance. Luk crni isjeckati propržiti pa dodati sjeckan kupus i pržiti. Vatru smanjiti i stalno mješati. Kad dobije zlatno žućkastu boju gotov je. Dodati malo aleve paprike po želji i sjeckan bijeli luk. Krompir skuvati, izgnječiti i izmiksati. Servirati ga uz podvarak, savjetuje Bakina kuhinja.

4. Rižoto sa povrćem

Sastojci:

200 g kukuruza šećerca
200 g pirinča, 200 g graška
1 glavica luka
2 šargarepe
susam po želji
ulje
so
biber
peršun
Priprema:

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

5. Lignje sa krompirom

Sastojci:
600 grama lignji
3 krompira
peršun
maslinovo ulje
glavica bijelog luka
so i biber

Priprema:

Očistite lignje. Središnje tijelo izvadite i isjecite ispod očiju. Izvadite kost koja se nalazi sa strane lignji. Isecite krompir na komade. Isecite peršun i beli luk na sitno. Stavite sve u činiju, pa dodajte ulje so i biber. Promješajte sve i stavite u vatrostalnu činiju pa u rernu. Pecite 40 do 50 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Servirajte uz dobro vino.

6. Gulaš sa pečurkama

Gulaš sa pečurkama
500g pečuraka
1 crni luk
500ml soka od paradajza
Začini

Iseckajte luk i propržite ga na vodi. Dodajte pečurke i zajedno dinstajte na vodi. Sačekajte da pečurke puste vodu i i dalje dinstajte dok ne ispari sva voda. Na kraju dodajte paradajz i kuvajte još 15tak minuti. Začinite po želji.

7. Pljeskavice od pahuljica

Sastojci:

1 crni luk
150 g ječmenih pahuljica
150 g raženih pahuljica
200 g ovsenih pahuljica
1 kocka za supu od povrća
3-4 čena bijelog luka
400 ml vode
1 kašičica mljevene paprike

Priprema:

U tiganju na vodi propržite sitno sjeckani crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli i sve pahuljice. Sipajte još vode, pa dodajte i kocku za supu. Začinite po želji, so, biber i slatka paprika su obavezni, a ostale začine možete po želji. Kuvajte dok pahuljice ne omekšaju, a povremeno pogledajte da li treba još vode da se doda.

Sipajte sastojke u blender i dobro izblendirajte. Oblikujte pljeskavice i ređajte na pleh obložen pek papirom.

Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, prelijte šoljom vodom i pecite još 10 minuta, prenosi StilKurir.

GS

Povezani članci

Pitali smo: Kada i zašto brakovi najčešće pucaju

Tačku na zajednički život u Srpskoj lani su stavila 974 para, a ako je suditi na osnovu podataka statističara svaki drugi brak pukne do devete godine. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku, u Srpskoj se lani na ovaj korak odlučilo za devet parova više u odnosu na godinu ranije. Najviše razvoda, stoji u godišnjem izvještaju […]

KUVAR S HILANDARA OTKRIO RECEPT ZA OMILJENI KOLAČ MEĐU GRCIMA: Preukusna fanuropita gotova ZAČAS, idealna za dane  POSTA

Kolač-fanuropitu često prave Grci u čast Svetog Fanurija. Po predanju, majka mu je bila bludnica i sveti Fanurije je obećao da će pomoći svakome ko god se bude molio za dušu njegove majke. Baš za ovu poslasticu recept je podelio kuvar Onfurije sa Svete Gore, pravi se vrlo lako i brzo, a zbog izvanrednog ukusa gotovo niko […]