Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Kako je nastala tradicija rođendanske torte i duvanja u svjećice

25 Novembar 2021
2 min.
Kako je nastala tradicija rođendanske torte i duvanja u svjećice

Rođendanske torte su danas obavezne na većini rođendanskih proslava, a duvanje svjećica simpatičan običaj kojem se raduju slavljenici, naročito djeca. Danas, postoji na hiljade vrsta rođendanskih torti, različitih ukusa i oblika.

Drevni Egipćani zaslužni su za tradiciju proslave rođendana. Egipćani koji su živjeli prije 3 – 4 hiljade godina, a njima se pripisuje “izum” proslave rođendana.

Oni su vjerovali da kada se faraon kruniše, postaje bog, te da su se tog dana “rodili kao Bogovi”.

Ovaj običaj su potom pozajmili Stari Grci, vjerujući da će biti veličanstveniji ako se na kraju zaslade raskošnim desertom. Zato su pravili kolač koji je oblikom podsjećao na mjesec, a sve u čast Artemide, boginje mjeseca, te ukrašavali torte svijećama, koje su oponašale svjetlost Mjeseca. Od tada je tradicija paljenja i duvanja u svijeće postala tradicija.

Na jutro dječjeg rođendana, mališan bi dobio kolač s upaljenim svjećicama čiji broj bi odgovarao broju njegovih godina. Ovu dodatnu svjećicu nazivali su “svijetlom života”, koja je bila simbol nade za još jednu godinu života.

Ta slatka rođendaska torta bi se jela tek poslije ručka. Porodica bi sklonila svijeće s torte koje bi gorijele tokom cijelog dana, a u određenom trenutku dijete bi u njih dunulo i poželjelo želju.

Kao i danas, (rođendanska) želja nije smjela naglas da se izgovori.

S obzirom na to da su sastojci za tortu bilo prilično skupi, običaj se nije proširio sve do vremena poslije industrijske revolucije.

Povezani članci

Velika Britanija: Na velikom putu u najmanjem automobilu na svijetu

Aleks Orkin iz Velike Britanije odlučio je da sjedne u najmanji automobil na svijetu i pređe ovu državu cijelom dužinom. Za to putovanje od 1.400 kilometara biće mu potrebno dvije do tri nedelje. Automobil, zvani Pil P50, dugačak je 137, a visok 120 centimetara. Teži 59 kilograma i može da dostigne brzinu od 56 kilometara […]

Slavimo Svetog Platona: Svetac koji je izdržao 18 dana bez hrane i vode zbog vere u Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista nego je javno propovjedao. Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gdje je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savjetovati […]