Ravna planina banerRavna planina baner

Poznati

Kejt Midlton nikad neće dobiti titulu princeze: Čudno pravilo kraljevske porodice, Dajana ga je zaobišla (FOTO)

30 April 2022
3 min.
Kejt Midlton nikad neće dobiti titulu princeze: Čudno pravilo kraljevske porodice, Dajana ga je zaobišla (FOTO)

IAKO ponekad deluju komplikovano i nelogično, kraljevska porodica ih se striktno drži već dug niz godina, a svaki novi član verno ih se pridržava.

Za većinu ljudi britanska kraljevska porodica je intrigantna, ali i nejasna. Jedna od stvari koja najviše zbunjuje ljude širom sveta su često dugački nazivi titula članova kraljevske porodice. Cela priča postaje još kompleksnija kada se uđe u dubinu i pokuša shvatiti koje titule imaju članovi sada, koje će imati kada se popnu na presto, kada dođu iz običnog puka, kada se udaju ili ožene u kraljevsku porodicu, te kada rode žensko ili muško dete.

Kombinacija je mnogo, a možda baš zato neke buni kako to da je supruga princa Čarlsa dobila titulu princeze, a njena snajka Kejt Midlton nije.

Kejt Midlton – vojvotkinja

Iako joj je svekrva bila neprežaljena princeza Dajana, a ona se udala za princa Vilijama, inače drugog u redu za presto, odmah nakon svog oca, princa Čarlsa, Kejt Midlton ne može dobiti titulu princeze.

Ta je titula rezervisana samo za žene koje su rođene u kraljevskoj porodici, poput princeze Šarlot, jedine ćerke princa Vilijama i Kejt Midlton. Ili pak princeze Ane, ćerke kraljice Elizabete II. Isto tako, princeze su Eugenija i Beatris, kraljičine unuke.

Tako je Kejt nakon venčanja s unukom kraljice Elizabete postala ‘njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Kembridža’. Titulu joj je dodelila kraljica, a isto tako princ Vilijam postao je tada ujedno vojvoda od Kembridža.

Dajana, princeza od Velsa

Iako mnogi pogrešno smatraju da je njena službena titula bila princeza Dajana, zapravo su mediji i narod ti koji su je tako prozvali. Titula koju je stekla venčanjem za princa Čarlsa bila je ‘njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Velsa’.

Bila je poznata i kao Dajana, princeza od Velsa. Imala je ‘princeza’ u svom punom imenu, ali to nikada nije bila formalna titula jer bi u suprotnom zahtevalo da ‘princeza’ bude na prvom mestu, odmah nakon njenog imena. Baš kao što su to slučajevi s pomenutim princezama Šarlot i Anom.

Prema pisanju Metroa, Dajana je sama istakla da njena titula kojom je oslovljavaju nije tehnički tačna. Pa ipak, kraljevsko pravilo koje kaže da ženska deca rođena u kraljevskoj porodici nose titulu princeze ne vrede uvek. To isto tako zavisi od poretka roditelja u kraljevskoj liniji.

Na primer, ćerka princa Harija i Megan Markl nikada neće imati titulu princeze. One eventualno mogu postati dame (lady). Isto važi za njihovu mušku decu koja mogu postati lordovi. Valja napomenuti da su Megan i Hari nakon rođenja prvog sina Arčija istakli da ne žele deci davati nikakve kraljevske titule, a potom su i sami napustili kraljevstvo.

Ista analogija važi za decu princa Vilijama, ali navodno je kraljica odlučila da DŽordž, Šarlot i Luis dobiju svoje titule prinčeva i princeza.

Novosti

Povezani članci

Otkrivena tajna savršenog izgleda Lidije Vukićević

Mnogi se pitaju kako Lidija Vukićević održava svoju vitku liniju, a u nedavnoj objavi na Instagramu je otkrila male tajne svog dobrog izgleda. “Često me pitaju kako održavam istu kilažu godinama. Biću apsolutno iskrena: genetika je sigurno važna ali ako se ne negujete, pre svega mentalno, onda je prisutno i fizičko nezadovoljstvo. Dakle,morate da znate […]

Kraljica popa IMA NOVOG DEČKA: Mlađi je od nje 40 godina i lijep je kao Apolon (FOTO)

Madona definitivno živi drugu mladost! Kraljica popa ne samo da izgleda bolje (i mlađe?) nego ikada prije, već i ljubav traži isključivo u zagrljaju mlađanih muškaraca. Nakon što je prije nekoliko mjeseci stavila tačku na trogodišnju vezu sa 35 godina mlađim plesačem Ahlamalikom Vilijamsom, sada je uplovila u romansu sa još jednim zgodnim mladićem. Прикажи […]