Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

07 Maj 2024
2 min.
Kineski predsjednik u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Kineski predsjednik Si Đinping započinje danas dvodnevnu zvaničnu posjetu Beogradu, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


Si Đinpinga će pratiti delegacija od 400 ljudi, a tokom posjete trebalo bi da bude potpisano i tridesetak sporazuma, prenose mediji.

Avion sa predsjednikom Kine od granice do Beograda dočekaće srpski MIG-ovi, dok će ga na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekati garda i biće upriličen prigodan program.

Svečani doček za kineskog predsjednika biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Predsjednici Kine i Srbije razgovaraće o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dvije zemlje.

Vučić je ranije najavio da će Srbija inicirati projekte ubrzanog razvoja i nastojati da razvija najbolje odnose sa Kinom.

On je istakao da je Srbija ponosna na čelično prijateljstvo sa Kinom i da je posjeta kineskog predsjednika od najvećeg značaja u svakom smislu.

Kineski predsjednik stiže u posjetu Beogradu na dan kada su prije 25 godina NATO avioni, tokom agresije na SR Jugoslaviju, bombardovali kinesku Ambasadu.

Zgrada Ambasade je pogođena sa tri navođena projektila i tom prilikom su stradala tri kineska novinara, a 20 osoba je teško povrijeđeno.

Ovo će biti druga posjeta kineskog predsjednika Beogradu u proteklih osam godina.

Si Đinping je boravio u Srbiji 2016. godine, što je bila prva posjeta predsjednika Kine nakon 32 godine. Tada je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Srbija je druga stanica evropske turneje kineskog predsjednika, koji u Beograd stiže iz Pariza, a nakon Srbije otputovaće u posjetu Mađarskoj.

SRNA

Povezani članci

Dodik i Vučić na ručku sa patrijarhom i episkopima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa NJegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve. Sastanak u formi radnog ručka održan je u Beogradu. Prije ručka je održana molitva. 

Hrvatski sabor bira novu Vladu, imaće 18 članova

Hrvatski sabor danas bira novu vladu mandatara Andreja Plenkovića, koja će imati 18 članova, među kojima su tri ministra iz reda Domovinskog pokreta. Vladu će u parlamentu predstaviti Plenković, kome je ovo treći mandat u nizu na čelu izvršne vlasti. Osim članova vlade iz Domovinskog pokreta, od kojih su neki bivši HDZ-ovci, izvršna vlast ostaje […]