Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Ko je bio PRVI SRPSKI PATRIJARH? Vjernici danas slave dan posvećen njemu

16 Septembar 2022
1 min.
Ko je bio PRVI SRPSKI PATRIJARH? Vjernici danas slave dan posvećen njemu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju važan dan kada se sjećaju Svetog Joanikija, arhiepiskopa i prvog srpskog patrijarha.

Joanikije II je bio poslednji žičko-pećki arhiepiskop i prvi patrijarh novouspostavljene Pećke patrijaršije.

Rođen je u okolini Prizrena, a o njegovom porijeklu nema mnogo istorijskih podataka. Zna se da je učestvovao u radu državnih sabora i bio veoma učen i odličan diplomata. Na dvoru srpskog kralja Stefana Dušana (1331—1355) bio je logotet, a nakon smrti arhiepiskopa Danila II (1324—1337) izabran je 3. januara 1338. godine za srpskog arhiepiskopa.

Kao arhiepiskop, Joanikije je naložio da se tadašnja prestolna crkva u Peći ukrasi ikonama i freskama.

Na praznik Cvijeti 1346. godine na državnom saboru u Skoplju Joanikije je uzdignut u zvanje patrijarha Srba i Grka, čime je Srbija dobila prvog patrijarha.

Povezani članci

Danas je međunarodni Dan kafe: Pogledajte u kojim zemljama se najviše pije ovaj napitak

Širom svijeta danas se obilježava Dan kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika svijeta ne može da zamisli početak dana. Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obilježavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obilježen prvi put 2015. godine u […]

Danas se slave Vera, Nada, Ljubav i njhova majka Sofija: Važan dan za sve koji imaju ćerke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik koji je posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, LJubavi i njihovoj majci Sofiji. Vera, Nada, Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke iz 2. vijeka. Simbol su vrlina na kojima počiva čitavo hrišćanstvo. Vjere se nisu odricale ni kada im je bilo najteže i vodile […]