Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Kojić: Ustavni sud internim aktima krši Ustav BiH

31 Maj 2024
2 min.
Kojić: Ustavni sud internim aktima krši Ustav BiH

 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Pralamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da Ustavni sud BiH svojim internim aktima direktno krši Ustav BiH koji bi trebao da ispravno tumači, te odlukama direktno udara na Republiku Srpsku i sve njene građane.

“Ovdje čak nema ni tumačenja Ustava jer je propisano kada sudije odlaze u penziju. Ono što se vidi iz ovoga jeste da se diskriminišu svi ostali građani koji ostvaruju radno-pravni status. Jasno su propisani uslovi odlaska u penziju sa 65 godina ili 70 godina starosti”, napomenuo je Kojić.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa pravom na imovinu, što je propisano Ustavima Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, Kojić je istakao da je Ustavni sud BiH ovakvim postupanjem sebe pozicionirao kao otuđeni centar moći.

“Oni nemaju prava da donose bilo kakve odluke u vezi sa imovinom na Jahorini pod plaštom da se navodno radi o imovini BiH”, naglasio je Kojić i napomenuo da se svojinska prava uređuju ustavima entiteta.

Kojić je istakao da BiH nije nadležna za imovinu, pa ni u slučaju da Ustavni sud BiH donosi odluku o privremenoj mjeri prodaje zemljišta na Jahorini.

On je rekao da se na taj način sprečava Republika Srpska da jača ekonomiju i privredu.

“Prodajom određenih lokacija otvaraju se novi turistički potencijali od kojih Republika Srpska ubire prihode, građani ostvaruju pravo na penziju, na osiguranje i sva Ustavom zagarantovana prava”, rekao je Kojić.

Ustavni sud BiH usvojio je danas odluku o dopuni Pravila te pravosudne institucije kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Povodom zahtjeva 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom zbog donošenja odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Srpske na Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom, Ustavni sud privremeno je obustavio primjenu ove do donošenja konačne mjere u ovom predmetu.

SRNA

Povezani članci

Danas do 34 stepena Celzijusova

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti pretežno sunčano vrijeme, uz umjerenu oblačnost i maksimalnu temperaturu od 29 do 34 stepena Celzijusova. Jutros uz rijeke i po kotlinama ponegdje ima prolazne magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Tokom dana preovladavaće pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme uz umjerenu oblačnost koja će […]

Vučić: Bećirović i Helez neka se bave rezolucijama i dronovima, a Srbija će putevima i rastom

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je bošnjačkim političarima Denisu Bećiroviću i Zukanu Helezu da se bave rezolucijama i dronovima, a Srbija će prugama, putevima i privrednim rastom. “Neka se oni bave rezolucijama i dronovima, a mi ćemo prugama, putevima i rastom Srbije”, rekao je Vučić novinarima u Nišu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je prilikom […]