Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Bošnjaci obilježavaju dan ZAVNOBiH-a, a 30 godina odbijaju njegov ključni postulat

24 Novembar 2021
2 min.
Košarac: Bošnjaci obilježavaju dan ZAVNOBiH-a, a 30 godina odbijaju njegov ključni postulat

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da aktivnosti koje vrh SDA i vodeći bošnjački političari vode u vezi sa obilježavanjem takozvanog dana državnosti BiH predstavljaju drastičan primjer uzurpacije i zloupotrebe zajedničkih institucija, kao i autistične bošnjačke politike koja godinama funkcioniše na falsifikatima istorijskih činjenica.

“Dan ZAVNOBiH-a danas obilježavaju zvaničnici SDA, partije čije su osnivače, zbog pripadništva mladomuslimanskom pokretu i podrške nacistima i ustaškom režimu u Drugom svjetskom ratu, više puta hapsili i zatvarali antifašisti i komunisti u bivšoj Jugoslaviji. Žalosno je to što u tim lažnim bošnjačkim predstavama učestvuju brojni ambasadori, koji se po službenoj dužnosti ili iz čiste pristojnosti odazivaju na prijeme i svečanosti povodom takozvanog Dana državnosti”, upozorio je Košarac.

On je izjavio Srni da Bošnjaci, koji obilježavaju takozvani Dan državnosti, punih 30 godina odbijaju da prihvate dio ključnog postulata ZAVNOBiH-a po kome je ova zemlja “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

“Da su prihvatili taj postulat ne bi se ni 1992. godine, ni danas ponašali ovako kako se ponašaju, vjerujući da su sami sebi dovoljni, ne poštujući Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i politička prava druga dva konstitutivna naroda. Da zaista poštuju postulate ZAVNOBiH-a, ali i važećeg Ustava i zakona, Biseri Turković nikada ne bi bilo dopušteno da zloupotrebljava svoju poziciju i šalje besmislene instrukcije ambasadorima, vršeći pritisak da se obilježava i proslavlja praznik koji ne postoji”, ukazao je Košarac.

On je pozdravio stav ambasadora iz reda srpskog naroda, koji su odbacili poziv Turkovićeve da u zemljama prijema obilježe 25. novembar, i poručio da je za Srbe iz Republike Srpske, zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, sutra običan radni dan.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Sa Putinom dogovorena ista cijena gasa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio istu cijenu gasa. Dodik je za RTRS izjavio da je zadovoljan razgovorom sa Putinom, pojasnivši da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Repulici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima. On je naveo da ruski predsjednik podržava izgradnju gasovoda […]

Dodik: Ne vode se pregovori u BiH, već samo u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska i njeni politički predstavnici ne učestvuju u pregovorima koji se posljednjih dana vode u Federaciji BiH /FBiH/ među političkim partijama iz ovog entiteta. “SNSD, a pretpostavljam i druge partije iz Republike Srpske, imaće šta da kažu posebno u vezi sa Domom naroda u FBiH, o […]