Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Format da Izetbegović i SDA prežive je radikalizacija potpomognuta Islamskom zajednicom

18 Mart 2023
3 min.
Košarac: Format da Izetbegović i SDA prežive je radikalizacija potpomognuta Islamskom zajednicom

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da se Islamska zajednica u BiH i njen poglavar Husein Kavazović grčevito bore za opstanak i ostanak Bakira Izetbegovića i SDA na vlasti, pri čemu ne prezaju od ratnohuškačkih narativa i bezočnih napada na Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.

– Format da Izetbegović i SDA politički prežive je radikalizacija i ništa drugo. Posebno je zabrinjavajuće da u tome imaju svesrdnu podršku reisa Kavazovića, što je krajnje neprimjereno, ali i opasno ponašanje jednog vjerskog službenika – rekao je Košarac u izjavi za Srnu reagujući na saopštenje Islamske zajednice u kojem je navedeno da “mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik”.

On je upozorio da je na sceni ista matrica kao 90-ih godina, s tim da SDA danas nije na vlasti, što u radikalnim bošnjačkim krugovima stvara dodatnu paniku i strah.

Košarac je dodao da je očigledna namjera da SDA mapira političku scenu u FBiH, uz pomoć Islamske zajednice, ali i određenih nevladinih organizacija i pojedinih medija.

– Reis Kavazović je u Funkciji odbrane politike SDA. On sasvim otvoreno učestvuje u kampanji ostanka Izetbegovića na čelu SDA, iako je jasno da njega niko neće, kao i da niko neće s njim i njegovim politikama – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, reisu Kavazoviću bilo bi mnogo bolje i korisnije da se posveti vjerskim pitanjima, umjesto što politički angažovano i svesrdno učestvuje u “spašavanju vojnika Bakira”.

– Ne mogu da ne primijetim ogromnu količinu nervoze reisa Kavazovića zbog činjenice da SDA gubi vlast. U strahu od tog gubitka i promjene političkih odnosa u FBiH, poglavar Islamske zajednice ne samo da učestvuje u kampanji promovisanja Bakira Izetbegovića kao vrhovnog lidera, već sasvim neosnovano napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – istakao je Košarac.

On je napomenuo da današnje poruke iz Islamske zajednice predstavljaju posljednji u nizu primjera njenog nedoličnog uplitanja u političke odnose u BiH.

– Nije ovo prvi put da reis Kavazović i čelnici Islamske zajednice upućuju pogrdne poruke na račun predsjednika Dodika, Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i što je najopasnije na račun cijelog srpskog naroda. Sjetimo se sramnog poređenja svetosavlja sa fašizmom, zatim upozorenja da se ne treba dozvoliti da “vlah bude načelnik Srebrenice” i slično. Nedopustiva je takva retorika predstavnika jedne vjerske zajednice – dodao je Košarac.

On je naglasio da, za razliku od Izetbegovića, Islamske zajednice i radikalnih bošnjačkih krugova, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikada nije prijetio ratom, niti ugrožavao mir.

– Dodik isključivo poziva na dosljednu primjenu Dejtona i donošenje rješenja kroz institucije i na demokratski način. To što ta rješenja ne odgovaraju bošnjačkim politikama, nije poziv na rat niti ugrožavanje mira. Svako buduće kretnje Republike Srpske biće u skladu sa Dejtonom, ustavima Srpske i BiH, te zaključcima institucija Republike Srpske – poručio je Košarac.

On je naglasio da je politika Republike Srpske politika mira i regionalne saradnje, a ne polika rata i izolacije, što je u osnovi političkog djelovanja Izetbegovića potpomognutim poglavarom Islamske zajednice u BiH.

SRNA

Povezani članci

Dodik odgovorio Marfiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas poruku američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju putem Tvitera. Dodik je Marfiju rekao da sluša pjesme Baje Malog Knindže, odgovarajući na ambasadorovu “preporuku” njemu da posluša hit Tejlor Svift. Амбасадору Мајклу Марфију препоручио бих да слуша пјесме Баје Малог Книнџе. — Милорад Додик (@MiloradDodik) March 30, 2023

Usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM. Okvir budžeta iznosi 1.315.400.000 KM, a zahtavatanje iz indirektnih poreza je 1.020.500.000 KM. Ključni prihod čine indirektni porezi, ostali prihodi oko 152 […]