Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije

13 Maj 2022
2 min.
Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se sa ministrom turizma i ekologije Albanije Mirelom Kumbaro na marginama ministarske konferencije Zapadnog Balkana ”Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma” u Tirani.

Na sastanku je razgovarano o značaju regionalnog tržišta i potrebi povezivanja u sektoru turizma.  

Košarac je informisao sagovornicu o turističkim potencijalima Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je posebno naglasio da nadležne entitetske institucije provode adekvatne politike razvoja turizma.  

“Naše opredjeljenje je da otvaramo nova tržišta i omogućimo bolji protok domaćih turista prema zemljama regije. Albanija je zemlja sa velikim turističkim potencijalima, zbog čega je potrebno predanije raditi na turističkom povezivanju kako bismo postigli veće efekte na obostranu korist”, poručio je Košarac.  

Prema njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana imaju najviše turističkog potencijala u zajedničkom regionalnom tržištu. 

“To je, između ostalog, razlog zbog kojeg smatra da BiH treba da pristupi ‘Otvorenom Balkanu’, kako bismo kroz regionalno udruživanje i razvoj takozvanog balkanskog patriotizma doprinijeli unapređenju turističkih kapaciteta i ponude. Ova regionalna inicijativa daje mogućnost adaptacije privrednicima i turističkim radnicima, kako bismo zajednički u konačnici mogli biti dio turističke ponude Evrope i svijeta”, naveo je Košarac.  

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da se dio političke strukture iz Federacije BiH protivi pridruživanju BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”.  

“Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i zagovaramo pristupanje ‘Otvorenom Balkanu’. Nažalost, Federacija BiH zbog političkih predrasuda nema razumijevanja za značaj ove inicijative”, dodao je Košarac.  

On je naglasio da su benefiti regionalne inicijative bili vidljivi, između ostalog, u nedavnoj situaciji nestašice merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, kada je Srbija odobrila izvoz ovih proizvoda prvenstveno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao zemljama članicama “Otvorenog Balkana”.  

Povezani članci

Prijave poštom za glasanje izvan BiH neće biti razmatrane

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH podsjeća birače da neće razmatrati prijave za glasanje izvan BiH koje budu poslate putem pošte. U skladu sa uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za ovogodišnje opšte izbore 2. oktobra rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula. Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju samo […]

Dodik: Sastankom sa Stanivukovićem Šmit nije postao visoki predstavnik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njemački diplomata Kristijan Šmit sastankom sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem nije postao visoki predstavnik, jer Stanivuković nije zvaničnik Republike Srpske, kako ga pokušavaju predstaviti pojedini mediji. “Gradonačelnik je samo predstavnik Grada i nije zvaničnik Republike Srpske”, rekao je novinarima Dodik. Dodik je podsjetio da visokog predstavnika […]