Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac i Nelson: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i SAD-a

22 Juli 2021
3 min.
Košarac i Nelson: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i SAD-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erika Nelsona sa kojim je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim temama.

Na sastanku je razgovarano o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a, saopšteno je iz ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je informisao ambasadora Nelsona da je Ministarstvo, u skladu sa zaključkom Predsjedništva BiH iz januara 2021. godine, dostavilo nacrt ovog dokumenta američkoj strani, ali da do danas nije zaprimljen odgovor po ovom pitanju.

Konstatovano je da je do zastoja došlo usljed promjene američke administracije, te da je neophodno intenzivirati aktivnosti na potpisivanju ovog dokumenta u predstojećem periodu. Ministar Košarac istakao je će Memorandum o razumijevanju o ekonomskoj saradnji doprinijeti jačanju i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Košarac je naglasio da je ukupna spoljnotrgovinska razmjena BiH sa SAD-om u prvih pet mjeseci 2021. godine iznosila 227,60 miliona KM i da je veća za 31,40 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Napomenuo je takođe da BiH bilježi rast izvoza u SAD, pri čemu je u prvih pet mjeseci ove godine na američko tržište izvezeno robe u vrijednosti od 54,19 miliona KM, što je za 154,28 posto više u odnosu na isti period 2020. Takođe, zabilježen je i pad uvoza iz SAD-a za 0,84 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

Tema današnjeg sastanka bili su i projekti u oblasti turizma. Istaknuto je da će SAD putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u petogodišnjem ciklusu investirati oko 20 miliona dolara u ovaj sektor, te da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku oporavku od negativnih posljedica pandemije Kovid-19.

Košarac i Nelson razgovarali su i o energetskom sektoru, kao i obavezama BiH koje proizilaze iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, te drugim zakonskim rješenjima ovoj oblasti.

Košarac je obavijestio ambasadora Nelsona da je ostvaren napredak u usvajanju odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, te da su nadležna entitetska ministarstva i Energetska zajednica dali podršku nacrtu odluke koju je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je izrazio uvjerenje da će Savjet ministara BiH uskoro usvojiti predloženu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je ključni uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Istaknuto je da je u oblasti multilateralnih pregovora o spoljnotrgovinskom režimu BiH ostalo otvoreno pitanje koje se odnosi na tzv. pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti sa SAD-om. S tim u vezi, ministar Košarac naglasio je da je pozicija BiH o pitanju deklaranta u potpunosti usaglašena sa Evropskom unijom, te da očekuje kompromisano rješenje sa američkom stranom.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o opštem sistemu preferencijala SAD-a, pri čemu je ministar Košarac zatražio ponovno stavljanje BiH na listu zemalja kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice.

U razgovoru sa ambasadorom Nelsonom, ministar Košarac ponovio je stav da su za BiH najbolja ona rješenja koja se postignu unutrašnjim dogovorom između dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti. On je poručio da u potpunosti provodi i afirmiše politiku koordinacije i saradnje sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Povezani članci

Dodik: BiH nema visokog predstavnika, Šmit se samo predstavlja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne postoji visoki predstavnik u BiH i da se Kristijan Šmit lažno predstavlja. “Šmit je neizabrani stranac koji se ovdje lažno predstavlja da je visoki predstavnik bez mandata strana potpisnica Aneksa 10 koji uvodi visokog predstavnika kroz dejtonski sistem u BiH”, rekao je Dodik u intervjuu […]

Dodik: Rukovodstvo Srpske i parlamentarne stranke sa Vučićem o složenoj političkoj situaciji u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Republike Srpske, zajedno sa liderima parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj, razgovarati sutra sa rukovodstvom Srbije u Beogradu o složenoj političkoj situaciji u BiH. Osim o političkoj situaciji, trebalo bi da bude razgovarano i o nastavku realizacije ključnih projekata koje Srpska sprovodi zajedno sa […]