Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Ili ustavna BiH ili je neće biti

12 Februar 2024
2 min.
Košarac: Ili ustavna BiH ili je neće biti

BiH ima problem funkcionisanja, jer joj se nameću rješenja koja nemaju ustavnu osnovu i nisu zajednički usaglašena. Suštinski, ovo je zemlja ograničenog i vrlo upitnog suvereniteta, istakao je danas zamjenik predsjedavjaućeg u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je istakao da je to za Republiku Srpsku neprihvatljivo.

– Naprosto, našu budućnost ne vidimo u neustavnoj zemlji, preciznije koloniji, u kojoj su uzurpator /Kristijan/ Šmit i američki ambasador /Majkl/ Marfi tvorci pravila kojima svi ljudi treba da se bespogovorno pokore – naveo je on.

Košarac je naglasio da je Srpska uvijek za unutrašnji politički dijalog i konsenzus domaćih legitimno izabranih predstavnika.

– Naš glas dajemo za ustavna i demokratska, a nikako oktroisana rješenja! To je realnost, koju što prije treba da shvate političke strukture iz Sarajeva, kao i njihovi zapadni mentori. Svijest o realnosti mora biti dominantna, nasuprot snovima o unitarizaciji zemlje. Ostaće nedosanjani – poručio je Košarac.

On je naglasio da će BiH ili biti ustavna i dejtonska ili je neće biti.

Košarac smatra da je opasna i krajnje neodrživa “logika” zapadnih ambasada da usaglašene zajedničke odluke domaćih legitimno izbranih političkih zvaničnika ne doživljavaju kao dogovor, nego kao pobunu protiv vlasti stranaca u BiH.

Poručio je da Srpska na to nikada neće pristati i da je svakim nametnutim rješenjem sve dalje od BiH.

– Ako istinski žele dobro ovoj zemlji, strancima bi bilo najbolje da BiH ostave na miru. O njenoj sudbini moraju odlučivati narodi koji u žive. Јedini mogući model je dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda – poručio je Košarac.

RTRS

Povezani članci

Nikšić: Nisu prokockane šanse za otvaranje pristupnih pregovora

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić rekao je da, ukoliko BiH ne otvori pregovore sa EU, ne očekuju nastavak kompromisa. Nikšić je dodao da predstavnici EU ne kriju da su u BiH napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje postavljenih uslova. On smatra da nisu prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa EU, […]

Košarac: Pooštrene kontrole izvoza municije i naoružanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da će biti uloženi dodatni napori kako bi bilo spriječeno da se municija i naoružanje proizvedeno u BiH posrednim putem nađe na ukrajinskom ratištu i da se sačuva status BiH kao neutralne zemlje. Košarac je poručio da to Republika Srpska neće dozvoliti. […]