Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

26 Maj 2023
2 min.
Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da NATO integracije nisu i ne mogu biti spoljopolitički cilj BiH jer o tome ne postoji konsenzus predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda u institucijama BiH.

Komentarišući izjavu predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto koja je prilikom susreta sa ambasadorom Ukrajine naglasila da su “integracije u Evropsku uniju i NATO glavni spoljnopolitički ciljevi BiH”, Košarac je poručio da je riječ o potpuno netačnom političkom i medijskom narativu i da su Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama BiH protiv bilo kakvih aktivnosti koje bi za cilj imale članstvo BiH u NATO-u.

Košarac je podsjetio na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom je Republika Srpska definisala neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze i izrazila opredjeljenje da svaki budući status u vezi sa NATO savezom koordiniše sa Srbijom.

“U Rezoluciji je definisano da će Republika Srpska pratiti politiku neutralnosti koju provodi Srbija i da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu”, precizirao je Košarac.

On je istakao u izjavi za Srnu da se od usvajanja Rezolucije do danas nije promijenio taj stav i da predstavnici institucija BiH, ukoliko poštuju ustavno uređenje i princip konsenzusa kao osnovne principe strategije spoljne politike, mogu govoriti samo o saradnji sa NATO savezom, a nikako o integraciji ili članstvu BiH u tu vojnu alijansu.

Košarac je poručio da je Strategiju spoljne politike BiH, koju je Predsjedništvo BiH u sastavu Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović usvojilo u martu 2018. godine, potrebno redefinisati, posebno vodeći računa o novim geopolitičkim prilikama u regionu, Evropi i svijetu, kao i o definisanim stavovima institucija Republike Srpske.

“Bošnjački i hrvatski političari u BiH ne mogu ignorisati stavove institucija Republike Srpske u odnosu na NATO, na rat u Ukrajini, na pitanje uvođenja sankcija prema Rusiji, kao i na regionalne inicijative, posebno na inicijativu pridruživanja BiH ‘Otvorenom Balkanu’, što je svakako od ogromnog značaja za sve građane Republike Srpske. Ako nema dogovora o tim pitanjima, nema ni definisane strategije spoljne politike BiH”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Cijene voća otišle u nebo: Borovnice i maline u BiH skuplje od junećeg buta

Cijene kilograma voća, prvenstveno borovnica, malina i trešanja, ove godine otišle su u nebo, pa su tako dostigle cijenu kilograma mesa u mesnicama širom BiH. Prethodnih godina je zbog visoke inflacije došlo do poskupljenja skoro svih proizvoda, pa je tako došlo i do dosta viših cijena voća. Ipak, cijene ove tri sorte su najviše skočile. […]

Cvijanović sa predsjednikom Tadžikistana: Јačati veze i unaprijediti saradnju

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Dušanbeu sa predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom i tom prilikom posebno je naglašen značaj jačanja veza u oblastima kao što su ekonomija, trgovina energetika i turizam. Na sastanku je konstatovano da između dvije strane nema otvorenih pitanja, te da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u […]