Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

26 Maj 2023
2 min.
Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da NATO integracije nisu i ne mogu biti spoljopolitički cilj BiH jer o tome ne postoji konsenzus predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda u institucijama BiH.

Komentarišući izjavu predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto koja je prilikom susreta sa ambasadorom Ukrajine naglasila da su “integracije u Evropsku uniju i NATO glavni spoljnopolitički ciljevi BiH”, Košarac je poručio da je riječ o potpuno netačnom političkom i medijskom narativu i da su Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama BiH protiv bilo kakvih aktivnosti koje bi za cilj imale članstvo BiH u NATO-u.

Košarac je podsjetio na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom je Republika Srpska definisala neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze i izrazila opredjeljenje da svaki budući status u vezi sa NATO savezom koordiniše sa Srbijom.

“U Rezoluciji je definisano da će Republika Srpska pratiti politiku neutralnosti koju provodi Srbija i da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu”, precizirao je Košarac.

On je istakao u izjavi za Srnu da se od usvajanja Rezolucije do danas nije promijenio taj stav i da predstavnici institucija BiH, ukoliko poštuju ustavno uređenje i princip konsenzusa kao osnovne principe strategije spoljne politike, mogu govoriti samo o saradnji sa NATO savezom, a nikako o integraciji ili članstvu BiH u tu vojnu alijansu.

Košarac je poručio da je Strategiju spoljne politike BiH, koju je Predsjedništvo BiH u sastavu Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović usvojilo u martu 2018. godine, potrebno redefinisati, posebno vodeći računa o novim geopolitičkim prilikama u regionu, Evropi i svijetu, kao i o definisanim stavovima institucija Republike Srpske.

“Bošnjački i hrvatski političari u BiH ne mogu ignorisati stavove institucija Republike Srpske u odnosu na NATO, na rat u Ukrajini, na pitanje uvođenja sankcija prema Rusiji, kao i na regionalne inicijative, posebno na inicijativu pridruživanja BiH ‘Otvorenom Balkanu’, što je svakako od ogromnog značaja za sve građane Republike Srpske. Ako nema dogovora o tim pitanjima, nema ni definisane strategije spoljne politike BiH”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Pojačana frekvencija vozila na prelazima prema jugu

Pojačana je frekvencija putničih vozila na graničnim prelazima Prisika, Doljani, Gabela Polje, Kostajnica, Zupci i Deleuša, na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačane frekvencije vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske. Do kraja avgusta za međunarodni putnički saobraćaj otvoren […]

Dodik: Pojedini bošnjački lideri šalju poruke mržnje prema Srbima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska pokazala da kada obilježava godišnjice stradanja srpskog naroda to radi dostojanstveno, ali i da poštuje pravo drugih naroda da na isti način obilježavaju svoja stradanja. “Međutim, pojedini politički lideri bošnjačkog naroda iz godine u godinu zloupotrebljavaju te godišnjice, praveći od njih političke tribine, šaljući poruke […]