Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

26 Maj 2023
2 min.
Košarac: NATO integracije nisu spoljnopolitički cilj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da NATO integracije nisu i ne mogu biti spoljopolitički cilj BiH jer o tome ne postoji konsenzus predstavnika dva entiteta i tri konstitutivna naroda u institucijama BiH.

Komentarišući izjavu predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto koja je prilikom susreta sa ambasadorom Ukrajine naglasila da su “integracije u Evropsku uniju i NATO glavni spoljnopolitički ciljevi BiH”, Košarac je poručio da je riječ o potpuno netačnom političkom i medijskom narativu i da su Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama BiH protiv bilo kakvih aktivnosti koje bi za cilj imale članstvo BiH u NATO-u.

Košarac je podsjetio na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom je Republika Srpska definisala neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze i izrazila opredjeljenje da svaki budući status u vezi sa NATO savezom koordiniše sa Srbijom.

“U Rezoluciji je definisano da će Republika Srpska pratiti politiku neutralnosti koju provodi Srbija i da će o eventualnom ulasku u NATO odlučivati narod na referendumu”, precizirao je Košarac.

On je istakao u izjavi za Srnu da se od usvajanja Rezolucije do danas nije promijenio taj stav i da predstavnici institucija BiH, ukoliko poštuju ustavno uređenje i princip konsenzusa kao osnovne principe strategije spoljne politike, mogu govoriti samo o saradnji sa NATO savezom, a nikako o integraciji ili članstvu BiH u tu vojnu alijansu.

Košarac je poručio da je Strategiju spoljne politike BiH, koju je Predsjedništvo BiH u sastavu Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović usvojilo u martu 2018. godine, potrebno redefinisati, posebno vodeći računa o novim geopolitičkim prilikama u regionu, Evropi i svijetu, kao i o definisanim stavovima institucija Republike Srpske.

“Bošnjački i hrvatski političari u BiH ne mogu ignorisati stavove institucija Republike Srpske u odnosu na NATO, na rat u Ukrajini, na pitanje uvođenja sankcija prema Rusiji, kao i na regionalne inicijative, posebno na inicijativu pridruživanja BiH ‘Otvorenom Balkanu’, što je svakako od ogromnog značaja za sve građane Republike Srpske. Ako nema dogovora o tim pitanjima, nema ni definisane strategije spoljne politike BiH”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Cvijanović: Bećirovićevi istupi odraz mržnje prema Srpskoj, na Dodika nasrtali mnogo veći kapitalci

 Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da su posljednji istupi Denisa Bećirovića jadni i bijedni i predstavljaju odraz krajnje nemoći, toksične mržnje prema Republici Srpskoj i nesposobnosti da dijalogom rješavate probleme u zemlji. “Bošnjačkim predstavnicima, poput Bećirovića, očigledno nije cilj održiva BiH, koliko im je cilj da cijeli svijet pokušaju […]

Dodik: Poziv na sankcije krik nemoći politikanta Bećirovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da avanturista i politikant Denis Bećirović mnogo bolje i uspješnije razgrađuje BiH nego bilo ko drugi i da je poziv na sankcije krik nemoći. Dodik je naveo da se BiH nalazi u stanju u kakvom jeste upravo zbog avanturista i politikanata poput Bećirovića, a da je poziv […]