Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Politika Srpske je protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik

21 Jun 2024
2 min.
Košarac: Politika Srpske je protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je politika Republike Srpske protiv svega što simbolizuje lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit – antiustavno i antidejtonsko djelovanje, unitarizacija, kolonijalizacija i nedemokratsko miješanje stranaca u unutrašnja pitanja.


Košarac je istakao da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma u kome je Srpska punim imenom navedena 57 puta, a kroz odrednicu entitet još 95.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Srpska ima suverenitet koji je unijela u BiH”, podsjetio je Košarac, reagujući na jučerašnji kominike UO Savjeta za sprovođenje mira u kome se tvrdi da entiteti postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet, te da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

On je naglasio da je politika Republike Srpske striktno poštovanje Dejtona i Ustava, te unutrašnji dogovor domaćih političara.

Prema njegovim riječima, nelegitimni stranac se drznuo da drži slovo o poštovanju Dejtonskog sporazuma, u vječitoj težnji da se u ovoj zemlji ustoliči kao kolonijalni upravnik.

Košarac je upitao otkud mu pravo da uopšte govori o institucijama Srpske i njenim legitimno i legalno, narodnom voljom, izabranim predstavnicima.

“To `pravo` on crpi iz nekog paralelnog univerzuma u svojoj glavi na osnovu nepostojeće potvrde Savjeta bezbjednosti UN. To `pravo` crpi iz PIK-a, nedejtonskog tijela, koje čak ne predstavlja ni međunarodnu zajednicu, već samoorganizovanu grupu zapadnih ambasadora, čija mišljenja ne obavezuju nikoga u ovoj zemlji”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

Prema njegovim riječima, to sasvim dovoljno govori o BiH.

“Iluzorno je očekivati da BiH opstane, a kamoli krene naprijed, sve dok o njenoj sudbini odlučuje lažna pojava i podvala oličena u Kristijana Šmita”, zaključio je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Ko je bošnjački kadet koji je izazvao međunarodni skandal u Austriji?

Kadet iz BiH koji je odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije, Klaudijom Tane trokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage je Benjamin Fukelj iz Sarajeva, nezvanično saznaje RTRS. Kako piše austrijski Kurir, incident se desio za vrijeme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. Kadet je odbio rukovanje sa ministarkom […]

Danas malo toplije, popodne naoblačenje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti pretežno sunčano i malo toplije, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 23 stepena Celzijusova. Jutros je oko rijeka i po kotlinama ponegdje moguća prolazna magla, a u višim predjelima i slab mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Popodne će doći do postepenog naoblačenje od zapada, […]