Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Privrednici od naredne godine oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala

19 Septembar 2023
2 min.
Košarac: Privrednici od naredne godine oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala

Privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ će u narednoj godini biti oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala koje koriste u proizvodnji, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.


On je naveo da je to omogućeno današnjim usvajanjem na sjednici Savjeta ministara odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. godine.

Košarac je istakao da je ovo jedna od snažnijih mjera koje podržavaju napore entitetskih vlada da na adekvatan način, kroz stimulativne politike daju podršku poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj i FBiH.

On je napomenuo da su poslovna društva u Srpskoj i FBiH prethodno dostavila Spoljnotrgovinskoj komori i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa listu repromaterijala za koje je zatraženo oslobađanje od carina.

Košarac je novinarima nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je važno dati vremena poslovnoj zajednici da sklopi ugovore sa svojim dobavljačima van EU, te istakao da je usvajanje ove odluke dobra poruka podrške Savjeta ministara entitetskim institucijama.

On je naglasio da će preko Uprave za indirektno oporezivanje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na kraju naredne godine sačiniti informaciju o efektima primjene ove odluke, i da će ona biti dostavljena Savjetu ministara na usvajanje.

SRNA

Povezani članci

Nastavak suđenja za zločine nad vojnicima VRS u Goraždu i Višegradu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje pripadnicima takozvane Armije BiH u predmetu “Ćamil Ramić i drugi” za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine. Za zločine su optuženi Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda, dok se Mehmedu Dobrači sudi za zločine nad […]

Tokom dana sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno sunčano i toplo vrijeme, ponegdje uz slabu oblačnost. Vjetar će biti slab, na jugu i planinama umjeren, pretežno sjevernih smjerova, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Najviša temperatura vazduha od 23 do 28 stepeni Celzijusovih. Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Sokolac dva, Bugojno, Sarajevo, […]