Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Reagovanje na Svesrpski sabor- manifestacija američkog malignog uticaja

12 Jun 2024
3 min.
Košarac: Reagovanje na Svesrpski sabor- manifestacija američkog malignog uticaja

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da saopštenje američke Ambasade u Sarajevu o Svesrpskom saboru predstavlja manifestaciju njihovog malignog uticaja i svrstavanja samo na stranu bošnjačke politike.

“To je sinhronizovani odnos američke administracije i bošnjačke politike u BiH”, ocijenio je Košarac.

On je istakao da je očigledno da nisu pročitali Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i ne predstavlja nikakvo antidejtonsko djelovanje.

“Očigledno je da imaju potrebu da kontaminiraju određene odnose unutar BiH kako bi mogli da budu vidljivi u svim politikama. Naša politika je potpuno jasna i naše opredjeljenje je da definišemo naše nacionalno kretanje”, rekao je Košarac novinarima na Jahorini.

On je ukazao da Bošnjaci moraju izaći iz umišljene uloge da su vlasnici političkih procesa u BiH, jer to nisu, te naglasio da se procesi u BiH mogu vodititi samo kada se usaglase zajedno sa Srbima, Hrvatima i dva entiteta.

Košarac je naglasio da politike Srpske moraju biti vidljive u 21. vijeku i da je odgovornost političkog rukovodstva takva da treba jasno istaći patriotsku politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića koja je rezultat potreba srpskog naroda da definiše nacionalnu politiku.

“Dobro se sjećamo situacije kada su Bošnjaci pokušali da organizuju Svebošnjački sabor u Sarajevu. Mi nismo bili histerični i ne umanjujemo potrebu da se oni sastaju i dogovaraju, ali nemate gospodo pravo da umanjujete kapacitete srpskog naroda i saradnju Srpske i Srbije”, poručio je Košarac.

On je upitao odakle to pravo, s obzirom da se vidjelo kako međunarodni sponzori utiču kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

“Međunarodni tutori i sponzori takvih politika, poput /američkog ambasadora Majkla/ Marfija i ostalih su pročitana priča. Otićiće Marfi, a šta ćemo onda? S kim Bošnjaci misle razvijati političko partnerstvo? Vidimo histeriju u političkom Sarajevu nakon usvojene Deklaracije na Sverspkom saboru. Zbog čega? Neće Bošnjaci kreireti nacionalnu i patriotske politike srpskog naroda”, rekao je Košarac.

On je istakao da su Bošnjaci umislili da su vlasnici političkih procesa u BiH na osnovu ekskluzivnog prava koje su im dali Kristijan Šmit, Marfi i neki drugi, ocijenivši da će to biti politika prošlosti.

“Jedina politika će biti politika dijaloga. Ako nećete politiku dijaloga, znate šta slijedi. Ako neće da poštujete stavove institucija Republike Srpske i srpskog naroda, mislim da ste dovoljno pametni da znate šta može da uslijedi”, rekao je Košarac.

On je ponovio da je oličenje politike Sjedinjenih Država u BiH ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković, koji, kako kaže, ne krije da želi da bude njen eksponent.

“Svjedoci smo činjenice da su stranci svaki dogovor domaćih političara pokvarili i u tome su šampioni, prije svega, Marfi i Šmit koji su našli izvođače u domaćim političarima da budu promoteri njihovih politika, a ne dogovora”, rekao je Košarac.

On je dodao da se Konaković obrušio na srpski narod samo zbog toga što je na dostojanstven i civilizovan način na Svesrpskom saboru definisao politike ne vrijeđajući druge.

“Naše politike nisu usmjerene protiv drugih. One su izraz naše potrebe da budemo okupljeni oko naših nacionalnih tema, definišemo naše političko kretanje i pozovemo na dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma”, rekao je Košarac.

On je dodao da je histerija u Sarajevu definisana mentalnim i političkim predrasudama, te htjenjem stranaca, prije svega SAD, da stalno dižu temperaturu i modifikuju politike kako bi uspjeli da od Bošnjaka proizvedu one koji će voditi procese, a to nije moguće.

SRNA

Povezani članci

Sutra do 42 stepena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti vruće sa temperaturom vazduha do 42 stepena Celzijusova, a u mnogim predjelima očekuje se tropska noć sa temperaturom većom od 20 stepeni Celzijusovih. Popodne i uveče očekuje se razvoj oblaka na zapadu i jugoistoku koji će samo ponegdje donijeti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, saopšteno […]

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću u srijedu

Nastavak sudskog procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića pred Sudom BiH biće održan u srijedu, 17. jula, rekao je Srni advokat predsjednika Srpske Goran Bubić. Početak ročišta zakazan je za 13.00 časova. Ranije je najavljeno da bi na predstojećem ročištu odbrane trebale da počnu sa iznošenjem […]